Masa Örtüsü Çeşitleri ve Ölçüleri

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Masa Örtüsü Çeşitleri ve Ölçüleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Masa örtüleri kaç çeşittir

Örtülerde çay ve yemek örtüsü olmak üzere iki çeşittir.

Çay örtüleri : Boy ve en olarak yemek örtülerinden daha küçük ve desenli olmaktadır. Genellikle de çok desenli olanları pek beğenilmektedir. "Çay örtülerini", aynı zamanda, düz keten üzerine etrafı işlenmiş olağanüstü zarif olanları da vardır.

Yemek örtüleri : Bu örtülerin de, dantel, keten, ham bez ve daha buna benzer birçok kalite ve renklerde olanlarından başka damalı, çeşitli motifli ve etekleri işleme ve ajurlu olan olağanüstü zarif ve kıymetli olanları da vardır.

Büyük ziyafetlerde en çok bunların dantel veya üstü motifli, etrafı işleme ya da dantelli olanları kullanılmaktadır. Bununla beraber bu örtülerden dantelin krem, ketenin de beyaz olması daha uygundur. Yine masanın ortasına, bir baştan diğer başına kadar yayılan yarım örtü ve her tabağın altına konulmakta olan dört eşit köşeli veya dikdörtgen peçeteye benzer küçük yuvarlak örtüler ya da masanın her iki yanma uzunluğuna doğru konulan iki uzun yarım örtüler de zariflik ve sofraları süslemeleri bakımlarından öğütlenir. Ancak bunların yayıldıkları masaların tahtalarının cilalanmış çok parlak veya mat, temiz, düzgün ya da masaların üst kısımlarının somaki mermerden yapılmış olmaları gerekir.

Her servise ayrı örtü kullanıldığında; sofraya konulacak yağ tabağı, sürahi, şarap veya rakı şişelerinin altlarına da birer küçük örtü koymak zorunluluğu vardır. Ancak bu örtü ve peçetelerin, sofra takımlarının aynı olmaları bir koşuldur.

Yine bu dizgeden olarak resmi sofralarda olmamak koşuluyla tümü renkli veya kenarları renkli damalı örtülerde zariflik bakımından diğerlerinden hiç de aşağı olmadıklarını söylemek isterim. Özellikle renkliler kir kaldırmaları, dolayısıyla de kullanışlı ve pratiktirler.

Çuvalımsı şekilde işlenmiş bir tür bezlerden yapılmış çeşitli renklerdeki örtüler ise, yazlık ve teklifsiz misafirlere kullanılabilir. Şunu da kaydedelim ki, bu tür bezlerden yapılmış; peçetemsi küçük "dikdörtgen örtüler", özellikle yazlıklardaki rüstik tarzda döşenmiş bir yemek odasının masalarında olağanüstü zarif bir manzara sunmaktadır. Ancak bu örtülerden tek parça yani bütün olarak kullanıldıklarında bunların altlarına, yani masa ile örtü arasına, amyanttan tek parça altlıklar konması, gerek masaların cilaları, gerekse sıcak tabak koymaktan ötürü kabarıklar oluşmaması bakımlarından öğütlemeye değer. Yine bu tek parça örtülerden herhangi biri olursa olsun, bunların masa kenarlarından ancak 12, en çok 15 santimden daha çok sarkmaması gerekir. Daha fazla sarktıklarında göze hoş görünmeyecekleri gibi aynı zamanda da üstlerine sürülmesi dolayısı ile oturanların rahatsız olmalarına yol açmış olur.

Ev sahibesinin kolaylığı için, örtü, aile yemeklerinde yavaş yavaş kalkmışsa da ziyafetlerde zorunludur. Örtünün altına yumuşak bir plastik tabaka veya kauçuklu bir örtü koymak servis gürültülerini azaltır. Tergal örtüler öğütlenir. Ekose ve kareli örtüler her güne saklayınız.

Örtüleriniz için beyaz veya düz bir rengi seçiniz. Çiçekli ve bol motifli örtüler ve servisler makbul değildir. Çok resmi ziyafetler için dantel örtüler seçiniz. Bunun altına renkli bir örtü serebilirsiniz. Eğer renk için kararsızsanız, düz beyazı seçin. Masa örtüsü her taraftan üç cm. dökülse yeterlidir. Küçük masalarda yerden 30 cm. ye kadar dökülebilir. Dikkat edilecek nokta, yuvarlak bir masaya kare örtü sermemektir.

Masa örtüsü ölçüleri :
"6-8-12 kişilik masa örtüsü" ve peçetelerini bulmak kolaydır.

"6 kişilik masa örtüsü ölçüleri" En= 1.60 m. - 1.80 m. Boy = 1.60 m.- 2 m.

"8 kişilik masa örtüsü ölçüleri" En= 2 m. - 2.25 m. Boy = 2.40 m. - 3 m.

Oval masalar daha kolay düzeltilir. 1.60 - 1.80 metre en, 2,30 - 3 metre boy. Bazı mağazalar sipariş üstüne masa örtüleri yaparlar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
22.12.2014 10:53:33
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sofrada Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Sofrada Konuşurken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Sofrada nasıl konuşmalı ve nelere dikkat etmeli? Sofrada konuşurken sağırlara sesleniyormuş gibi yüksek sesle konuşmak doğru değildir. Sofrada sağ ve solumuzda oturanlardan biriyle durmadan konuşmak, diğer tarafınızda oturan kimseyi hiçe saymak ya da yanımızdaki konuğun iskemlesinin arkasından işaretlerle veya bağırırcasına konuşmak da kesinlikle doğru bir davranış değildir....
»» devamını oku »»
Sofrada Salça Kullanımı
Sofrada Salça Kullanımı
Sofrada salçayı nasıl kullanmalıyız? Sofra görgüsünde, salçayı iki kısma ayırmamız yerinde olur. Bunlardan biri servis tabağındaki yemeğin yağlı suyu, diğeri de mayonez ve benzeri gibi salçalık içinde ayrıca servis yapılan gerçek salçadır. Bu salçalardan her hangi biri olursa olsun, bunları tabaklarımıza alırken yemekleri fazla suluca veya salçalı severim kuramıyla...
»» devamını oku »»
Sofrada Fazla Konuşmak
Sofrada Fazla Konuşmak
Sofrada fazla konuşmanın sakıncaları ve dikkat edilmesi gerekenler Gereksiz gevezeliğin halk deyimi tıraştır. Birçok toplantı, meclis veya sofralarda, sırf kendisini ilgilendiren gerekli, gereksiz bir sürü anlamsız sözler söyleyerek, kimseye söz hakkı tanımayan, bütün meclisi kendi tekeline almış tıraşçılara rastlanır. Bu gibi kimselerin karşısındakileri nasıl sıktıklarını...
»» devamını oku »»
Rafadan Yumurta Nasıl Yenmeli
Rafadan Yumurta Nasıl Yenmeli
Sofrada rafadan yumurta nasıl yenmeli? Kahvaltıda önümüze getirilen rafadan yumurtaları , içebilmek için, bunların üst kısımlarından irice bir delik açmak için kabuklarını, bıçakla değil de, ancak kaşıkla kırmamız gerekir. Yumurtayı içtikten sonra kabuğunun içindeki beyazları sıyırmak kesinlikle doğru olmadığı gibi, içerisi boşaltılmış yumurtanın boş kabuğunu da ancak...
»» devamını oku »»
Istakoz Servisi Nasıl Yapılmalı
Istakoz Servisi Nasıl Yapılmalı
Deniz böcekleri ve ıstakoz servis şekilleri nelerdir? Özellikle resmi davetlerde, balıkta olduğu gibi ıstakoz ve böcek için de sofrada balık çatal ve bıçağı kullanmak zorunluluğu vardır. Ancak bu zorunluluk özel davetlerde söz konusu değildir. Doğrusu ıstakozlar sofralara dilimlere kesilmiş bir halde geldiklerine, içlerinde de kılçık olmadığına göre özel bir davette bunları...
»» devamını oku »»
Sofra Takımları ve Masadaki Yerleri
Sofra Takımları ve Masadaki Yerleri
Sofrada kullanılacak takımlar nasıl yerleştirilmeli Tabaklar masada nasıl konulmalı:  Masanın kenar hizasında servis başına 2 adet üst üste, alta düz, çorba içilecekse, üste çukur; meze yenecekse üste küçük ordövr, ne çorba ne de meze alınmadan sadece yemek yenecekse, üst üste iki düz tabak koymalıdır. Yemek çatalı masada nereye konmalı:  Tabağın sol yanı başına, Yemek...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder