K,L,M ve N Harfi İle Başlayan Besinlerin Faydaları Nelerdir?

Kadınlar için BESLENME bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda K,L,M ve N Harfi İle Başlayan Besinlerin Faydaları Nelerdir? hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz BESLENME kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
KARANFİL: Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir.  Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.

KEKİK: Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.

KIRMIZI BİBER: Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze, aynı zamanda içerdiği beta karoten ile bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Kırmızı biber mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, gut hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelir.Kanser riskini serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede(gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır,vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların önlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Güney ve Güneydoğu illerinde fazlaca tüketilir.

KANTARON: Ülser ve gastrite iyi gelir. Antiseptik ve mikrop öldürücüdür. Yaraları iyileştirici özelliğe sahiptir.

KAVUN, KİRAZ: Her iki meyve de hemen hemen ayni özellikleri taşır, idrar söktürerek böbrekleri ve kani temizlerler. Sinirleri yatıştırarak iyi bir uyku verirler. Cildin pürüzsüz olmasında rol oynarlar. Kavun akciğer veremi ve kansızlıkta yaralıdır. Uzmanlar seker hastaları ile bağırsak ülseri olanlara tavsiye etmiyorlar.

KAYISI: Sinirleri güçlendirir ve uyku verir. Beyin yorgunluklarına ve kansızlığa iyi gelir. Kabızlık çekenler kayısıyı taze ya da kuru olarak yerlerse iyi gelecektir. Cilt güzelliği için bire birdir. Antioksidan özelliği ile vücudu serbest radikallere karşı korur.

KİRAZ: Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve C vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. 

KUŞBURNU: Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.

KİVİ: Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

KEREVİZ: Gut hastalığını ve romatizmayı iyileştirir. Tok tuttuğu için diyet yapanlara özellikle önerilir. Cinsel gücü artırır. A,B,C vitaminleri,fosfor ve çeşitli madensel tuzlar içerir.

LAHANA: Lapası göğüse uygulandığında öksürüğe, alt karna uygulandığında ise sistite iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonları önler. Çığ olarak yenildiğinde sindirim sistemini rahatlatır. Bağırsak kurtlarına iyi gelir. İdrar söktürücü, toksin atici ve antiseptiktir.

LAVANTA: Çiçeği çayı: İdrar söktürücü ve ağrı kesicidir. Safrakesesi rahatsızlıklarında etkilidir. Kalp atışlarını düzenler, kan basıncını düşürür. Kuvvetli bir bitki olmasından dolayı kesinlikle fazla kullanılmamalıdır.

LİMON: Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir. İyi bir mineral deposu olan limonda A, B1, B2, B3 ve özellikle C vitamini bulunuyor. Limon, damar sertliği ve enfeksiyonlarına karşı yararlıdır. kan dolaşımını da düzenler. Sabahları aç karina yarim bardak suyla karıştırılarak içilen limon suyu, aşırı asitlerin tahriş ettiği mide mukozasini yatıştırır. Grip ve soğuk algınlığında bir limonun suyu bir tatlı kasığı ve bir su bardağı ilik su ile karıştırılarak içildiğinde rahatlatıcı etki yapar. Tuzlu su ile karıştırılıp içilirse karaciğeri, sindirimi ve kalp atışlarını olumlu etkiler.

MANTAR: Diyet yapanlar tarafından özellikle tercih edilen bir besin türü. Bunun nedeni ise kalorisinin son derece düşük olması. Bununla birlikte kolesterol ve karbonhidrat hiç yoktur. Ayrıca yaslılar için gerekli olan potasyum ve fosfor değerleri çok yüksektir. B3 vitamini ve folik asit yönünden de çok zengindir.

MARUL: Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.

MAYDANOZ: Yaprakları, sapı, tohumu ve kökü kullanılır. Tatlılar hariç salata, çorba dahil her tür yemeğe, zevke göre istenilen miktarda konabilir. Karaciğeri ve dalağı olumlu yönde etkilediği söyleniyor. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İçinde bol miktarda C vitamini bulunur.

MELİSA (oğulotu): Kendine has uçucu yağları ruhsal bunalımlara, sinirsel rahatsızlıklara iyi geliyor. Stresten kaynaklanan bas ağrılarına karşı etkilidir. Melisa çay ve bitkisel su olarak içilebilir. Bağırsak ağrılarına iyi gelir.

MENEKŞE: Terletici dolayısıyla ateş düşürücüdür. İçindeki saponin sayesinde göğüs yumuşatıcı ve idrar söktürücüdür. Ayrıca sakinleştirici etkisi de vardır.

MERSİN YAPRAĞI: Yaprak ve meyvelerindeki tanen, kabız yapıcı ve mikrop öldürücüdür. İdrar yolu iltihaplarında kullanılır. Ayrıca sakinleştirici özelliği vardır.

MISIR: Protein, yağ ve çeşitli sekerler içerir. Otuz altı biçimde kullanılır. Meksikalılar ondan alkollü içki bile yaparlar. Mısır püsküllerinin yatıştırıcı ve idrar söktürücü özelliği vardır. Mide, bağırsak için tahriş edici olmadığından sakınca görmeden kullanılmaktadır. Ama ne durumda olduklarını bilmeden mısır püsküllerini gelişi güzel kullanmayın.

NANE: Nane çay olarak içildiğinde mide ve bağırsak gazlarını, ishal, mide bulantısı ve kalp çarpıntılarını önleyici etkisi vardır. Mide ülseri olan kişilerin bu çayı dikkatli kullanması gerekir. Taze ya da kuru olarak yemeklerde, soslarda ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılır.

NOHUT: Bağırsağı yumuşatır.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.12.2014 08:41:46
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
E, F ve G Harfi İle Başlayan Besinlerin Faydaları Nelerdir.
E, F ve G Harfi İle Başlayan Besinlerin Faydaları Nelerdir.
ELMA:   Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma yerseniz, kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır. EBEGÜMECİ:   Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları...
»» devamını oku »»
Yaşa Göre Beslenme Şekilleri ve Önemi
Yaşa Göre Beslenme Şekilleri ve Önemi
Hangi yaşta nasıl beslenmeli ve yaşa göre beslenmenin önemi 11-13 yaşlarında nasıl beslenmeli Kalsiyum zengini gıdalar. Süt süt ürünleri. Taze meyve ve meyve suları, ıspanak, biber, brokoli, gibi kalsiyum zengini sebzeler tüketilmesi gerekir. 13-18 yaşlarında nasıl beslenmeli Demir zengini yağsız kırmızı et, deniz ürünleri. Sebze- meyveler. Tahıllar, demir zengini gıdalar...
»» devamını oku »»
Sıvı Yağlar
Sıvı Yağlar
Sıvı yağların tüketimi ve faydaları Sıvı yağlar:  Ay çiçek, mısır özü, soya yağı aynı grup içinde yer alan yağlardır. Zeytinyağı ise farklı gruptandır. Bu yağlar kalbe doğrudan zarar vermez. Ancak fazla tüketildiklerinde kilo alımına dolayısıyla kalp rahatsızlıklarına neden olurlar. Bu yağlar kandaki kötü huylu LDL kolesterolünü düşürücü etki sağlar. Sıvı yağ tüketiminde...
»» devamını oku »»
Yaş ve Beslenme Düzeni
Yaş ve Beslenme Düzeni
Yaşa Göre  Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı Çocukluktan yaşlılığa kadar ki yaşam sürecinde vücut değişik evreler geçirir. Vücudun ihtiyacı da bu doğrultuda değişir. Bu ihtiyaca cevap verebilmek için beslenme programınızı yaşınıza göre ayarlamanız sağlıklı bir yaşam için şarttır. Çocukluk çağında büyüme ve gelişme hızlıdır. Buna bağlı olarak bu dönemde enerji tüketimi de...
»» devamını oku »»
Vitaminlerin Anlamları, Faydaları, Nerede Bulunurlar ve Eksikliklerinde Neler Olur?
Vitaminlerin Anlamları, Faydaları, Nerede Bulunurlar ve Eksikliklerinde Neler Olur?
A VİTAMİNİ A vitamini nerede bulunur: Süt, tereyağı, beyaz peynir, ciğer, balık, yumurta, yeşil sebze, havuç. A vitamini neye yarar: Gözlere, cilde, büyümeye ve gelişmeye yarar. A vitamini eksikse ne olur: Kuru ve Pürüzlü Cilt, gece körlüğü ve körlük.  B-1 VİTAMİNİ B-1 vitamini nerede bulunur: Bira mayasında, tahıl, et, un, patates. B-1 vitamini neye yarar: Sinir dokusunun...
»» devamını oku »»
Tuz Tüketimi ve Olumsuz Etkileri
Tuz Tüketimi ve Olumsuz Etkileri
Tuzu nasıl kullanmalı ve vücutta iyot eksikliğinin sonuçları "Beyaz Altın" dan, "Beyaz Zehir" e... Türk milleti günlük miktarın üç katından fazla tuz tüketmektedir. Türkiye'de ölüm istatistiklerinde birinci sırada kalp-damar hastalıkları vardır. Bunun nedeni araştırıldığında karşımıza, fazla tuz tüketimi çıkar. Dünya Sağlık Örgütü, bir insanın günlük tuz ihtiyacını 5 gram...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder