Egzotik Avokado

Kadınlar için BESLENME bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Egzotik Avokado hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz BESLENME kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sebze Gibi Meyve, Egzotik Avokado
Avokado, kökeni Meksika ve Guatemala'nın yüksek platoları olan dünyanın en eski uygarlıklarından Aztek'lerin sofrasından geliyor. Meyveler arasında en yüksek kalori oranına sahip olan avokado diğerlerine oranla yüksek protein de içerir. Gezginler sayesinde önce Avrupa'da yaygınlaşan avokado bugün ülkemizin güney sahillerinde de yetiştiriliyor.

Sofralarımızı süsleyen meyvelere bir yenisi daha eklendi. Avokado kökeni Meksika ve Guatemala'nın yüksek platoları olan bu meyve, Meksika'da yapılan arkeolojik bulgulara, çıkan fosillerden hesaplandığına göre milattan Önce 5 bin yılında Aztekler düzenli avokado ağacı yetiştiriyormuş. Sofralarımıza avokadoyu 16 yüzyılda Amerika kıtasına giden İspanyollar getirmiştir. O tarihlerde bu ilginç meyveyi Avrupa'ya getiren gezginlerden birinin tarifi şöyle; "Büyük ve bol yapraklı bir ağaca sahip, meyvesi armudu andırıyor. Meyvenin ortasında iri bir çekirdeği var." Eti sert dokulu ama olgunlaştığında tereyağı kıvamına dönüşüyor. Lezzetli ve kremamsı bir tadı var". Avokadoyu daha iyi anlatan bir tarif olamaz herhalde. Gezginler sayesinde önce Avrupa'da yaygınlaşan avokado bugün ülkemizin güney sahillerinde de yetiştiriliyor.

Avokado Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz:
Avokado, armut gibi dalındayken tam olgunluğa erişmeyen meyvelerden. Tam olgunluğa toplandıktan sonra erişiyor. Lezzetini tam olarak anlamak için olgunlaşmasını beklemek gerekiyor. Bunun için hemen tüketmek üzere satın alıyorsanız, bilinenin aksine yumuşak olanı seçmeniz daha iyi. Avokadoyu seçerken aynı zamanda derisinin parlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin gelmesine dikkat edin. Ama eğer birkaç gün sonra tüketeceksiniz, sert olanı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Gazete kağıdına sarılan avokadolar birkaç gün içinde yenecek olgunluğa ulaşırlar. Avokadoyu oda ısısında bekletmek gerekir. Buzdolabına koymanız, soğuktan hiç hoşlanmayan bu meyvelere iyi gelmez. Meyve olmasına rağmen, daha çok sebze gibi kullanılır. Limon suyu ile iyi uyum sağlar. Karides, Istakoz, midye, istiridye gibi deniz ürünleri ile de iyi gider. Baharatla pişirilen yemeklerle, acılı soslarla güzel bir lezzet oluşturur. Giriş yemekleri ve salatalarda da bolca kullanılan avokado nötr tadıyla çok farklı yerlerde karşımıza çıkar. Bir omletin içine, çorbalara, peynirli makarna soslarına katılabildiği gibi, tatlı olarak hazırlanan, çilekli puding ve sorbelerde de kullanılabilir. Hatta muzlu süt yerine biraz şeker ilavesiyle avokadolu süt bile hazırlanabilir.

Avokadonun Besin Değeri:
Avokado, yüksek kalori değerine sahiptir. 100 gramında 191 kalori değeri ile çok besleyicidir. Aynı zamanda diğer meyvelere oranla avokado yüksek potasyum içerir. Bu kalori değerini almasında ise dokusunda yüksek oranda yağ olmasına borçludur.

Avokado İçin Öneriler:
- Avokadoları soyduktan sonra kararmamaları için limon suyuyla ovun.

- Salatalar İçin. avokadoları dilimlemek yerine bir kaşıkla oval parçalar çıkardıktan sonra üzerilerine limon sıkarak servis yapabilirsiniz.

- Lezzetli bir salata için, kaşıkla çıkarılmış avokado, dörde bölünmüş haşlanmış yumurta, ince kıyılmış taze soğan, haşlanmış beyaz etli balık parçalarını karıştırın. Üzerine 4 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çorba kaşığı taneli hardal, 1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu ile hazırlanmış sos gezdirin.

- Çabuk bir sos hazırlamak için, soyulmuş avokadoyu püre haline getirin. İçine, 1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan, bir limonun suyu, 4-5 damla acı sos, tuz ve karabiber ekledikten sonra karıştırın. Havuç, salatalık, ve kereviz çubukları ile servis yapın.

- Avokado tavuğa da çok yakışır. Taze bir pidenin veya sandviçin içine haşlanmış tavuk, ince dilimlenmiş avokado, salata yaprakları, domates dilimleri ve taze soğan koyun. Arasına mayonez gezdirin.

- Avokadoları yarım olarak hazırladıktan sonra içlerine deniz ürünleri ve kokteyl sos koyarak servis yapabilirsiniz.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:24:39
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Neden Süt İçmeli
Neden Süt İçmeli
Kalsiyum kaynağı süt Süt bir kalsiyum kaynağı olup 100 gr'ında 0.12 litre kalsiyum barındırır. Vücudun iskeletini oluşturan kemiklerin %99'u kalsiyum'dur. Vücuda alınan kalsiyum ile atılan kalsiyum arasındaki fark kemik oluşumunu sağlar. Bu kemik oluşumu 18-20 yaşına kadar sürer. Kalsiyum bir yandan çocuklarda kemik ve dişlerin gelişimini önemli ölçüde etkilerken diğer...
»» devamını oku »»
C, Ç ve D Harfi İle Başlayan Besinlerin Faydaları
C, Ç ve D Harfi İle Başlayan Besinlerin Faydaları
CİVANPERÇEMİ:  İdrar söktürücü, mide ve bağırsak gazlarını giderici ve iştah açıcıdır. Kan dolaşımını arttırarak vücuda zindelik verir. Ayrıca ağrı kesici ve spazm çözücü özelliğe sahiptir. ÇAY:  Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde kullanılıyor. Yağlı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz. Gözleriniz şişse iki soğuk...
»» devamını oku »»
Egzotik Avokado
Egzotik Avokado
Sebze Gibi Meyve,  Egzotik Avokado Avokado , kökeni Meksika ve Guatemala'nın yüksek platoları olan dünyanın en eski uygarlıklarından Aztek'lerin sofrasından geliyor. Meyveler arasında en yüksek kalori oranına sahip olan avokado diğerlerine oranla yüksek protein de içerir. Gezginler sayesinde önce Avrupa'da yaygınlaşan avokado bugün ülkemizin güney sahillerinde de...
»» devamını oku »»
Kalsiyumun Faydaları ve Beslenmede ki Önemi
Kalsiyumun Faydaları ve Beslenmede ki Önemi
Kalsiyumun vücudumuza faydası ve beslenmedeki önemi: Kalsiyum: En iyi kalsiyum kaynağı süt ve türevleri, pekmez, susam, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, kuru    baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Balık, kılçığı ile yenildiğinde kalsiyumdan zengin bir kaynaktır. Beslenmede kalsiyumun önemi: Kemik sertliği maksimum derecesine, ergenlik döneminde erişir. Bu yüzden ergenlik...
»» devamını oku »»
Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Faydaları
Çeşitli Meyve ve Sebzelerin Faydaları
Meyve ve Sebzelerin Faydaları Nelerdir? Havuç ve böğürtlen gözlere faydalıdır. Lahana, kereviz ve ıspanak da bir çok faydası yanında şeker hastalarına iyi gelir. Metabolizmayı toksinlerden temizleyen lahananın özellikle kökü besin değeri açısından son derece zengindir. Bamyanın da besin değeri yüksektir. 100 gr. bamya günlük magnezyum ve demir ihtiyacımızı karşılamaya...
»» devamını oku »»
Yumurta Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yumurta Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yumurta hakkında bilinmeyenler Yumurtanın kabuğunun beyaz ya da koyu renk olması, yine sarısının açık ya da koyu renk olması, tazeliği ya da kalitesi açısından gösterge değildir. Renk farklılıkları tavuğun cinsi ya da yediği yemle ilgilidir. Besin değeri açısından hepsi aynıdır.  Yumurtanın tazeliğini saptamak için soğuk suyun içine atmak gerekir. Suyun içinde dipte yatay...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder