Evde Soya Filizi Yapımı

Kadınlar için SALATALAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Evde Soya Filizi Yapımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SALATALAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Adım adım soya filizi yetiştirme
Soya fasulyesinin faydalarını sanırım bilmeyen yoktur. Protein açısından oldukça zengin olan soya fasulyesinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. 

Sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcıdır ayrıca kandaki kolesterollü düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun yorgunluğunu alarak enerji verir, şeker oranını dengeler, kanser olma riskini azaltır, adaleleri güçlendirir ve daha birçok faydası vardır. Soya fasulyesi ile ilgili olumsuz söylemler olsa da, günümüzde artık hangi gıda ürününde olumsuz bir taraf yok ki diye insanın sorası geliyor. Her şey kararınca tüketildiği taktirde bir sorun ve sıkıntı olmayacaktır. Hele ki imkanlarımız dahilinde kendi yaptığımız ya da yetiştirdiğimiz bir takım ürünleri tüketmenin zararı sanırım satın alınanlara oranla çok daha düşüktür. 

Evde soya fasulyesinin (Maş Fasulyesi) filizlendirilmesi
Resimleri dikkatlice çekerek net şekilde sizlere göstermeye çalıştım. İlk olarak bir miktar soya fasulyesini alıp, benim yaptığım 2 yemek kaşığı civarı, yıkadıktan sonra 24 saat su doldurduğumuz bir kavanoz ya da kapta ağzı kapalı olarak bekletiyoruz. Ertesi gün suyunu süzüp, resimlerde de gösterdiğim gibi altı süzgeç olan bir kabın içerisine peçete koyuyoruz. Suyunu süzdüğümüz soya fasulyelerini bu peçetenin üzerine yayıyoruz. Daha sonra üzerine iki kat tekrar peçete kapatıp, iyice ıslandığından emin oluncaya kadar su döküyoruz. Üzerini de kapatıp, kalın bir örtü ile sarıp ertesi güne kadar bir kenarda bırakıyoruz. Kalın örtü olmasının sebebi ışık almaması ve nemini muhafaza etmesi için. 

Ertesi günü açıp üzerine tekrar bir miktar daha su döküp, aynı işlemi tekrarlıyoruz. Amacımız burada fasulyelerin sürekli nemli kalmalarını sağlamak. Resimlerde ki tarihlerin gidişinden de anlayacağınız gibi ortalama 4 üncü gün fasulyeler hazır hale geliyor. Resimlerde kayma olmuş olabilir. 

Fasulyelerin istediğiniz boyuta geldiğini düşündüğünüz noktada, bir tabağa alın. İşin eğlenceli kısmı burada başlıyor. Kök kısımlarını saplarından kopartarak temizleyin. Burada sabır devreye giriyor. Tabi yanınızda size yardımcı olacak birileri varsa iş daha keyifli olur. Lafı çok uzatmayayım. Kökleri ile saplarını da güzelce ayırdıktan sonra yıkayıp isterseniz kapalı bir kapta dolaba kaldırın, isterseniz de hemen tüketin. Yapması da yemesi de keyifli. Hepinize kolay gelsin. Sormak istediğiniz bir şey olursa yardımcı olurum. 

Not: Konserve olarak satılan soya fasulyesi filizinin fiyatı 7 lira 68 kuruş, kuru soya fasulyesinin paketi (Maş Fasulyesi) 1 kiloluk 9 lira 99 kuruş. Bir konservenin içerisinde bir yemek kaşığı filizlendirilmiş soya var. Yani evde yapmak hem maddi kazanç hem daha sağlıklı.

Uygulayan, yapan ve aktaran: enpratikkadin
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
14.06.2015 00:00:00
Yorum sayısı
11
İlgili Makaleler
Erişte Salatası,
Erişte Salatası,
Erişte salatası için gerekli malzemeler 2 su bardağı erişte 5-6 bardak su 1 yemek kaşığı sıvı yağ 2-3 adet salatalık turşusu 1 büyük kase garnitür 3-4 adet közlenmiş kırmızı biber 3 diş sarımsak 1 su bardağı yoğurt 2 yemek kaşığı mayonez Tuz Erişte salatası yapımı - Suyu kaynatın. Sıvı yağı, erişteleri ve bir miktar tuzu suya ekleyin.  - Erişteler pişince süzüp soğuk sudan...
»» devamını oku »»
Erişteli Fener Balığı Salatası
Erişteli Fener Balığı Salatası
Erişteli fener balığı salatası tarifi 4 kişilik Erişteli fener balığı salatası için gerekli malzemeler 500 gr. fener balığı filetosu 1/2 paket erişte 1 adet havuç 2 adet pırasa 1 tatlı kaşığı kekik 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 1 adet limon Karabiber, tuz Dereotu sosu için gerekli malzemeler 1/2 tatlı kaşığı hardal 1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu 1/2 limon 2 çorba kaşığı...
»» devamını oku »»
Taze Börülce Salatası
Taze Börülce Salatası
Hazırlama süresi: 20 dakika Pişirme süresi: 30 dakika 4 kişilik Taze börülce salatası için gerekli malzemeler 200 gr taze börülce 1 demet dere otu 1 demet maydanoz 1 çorba kaşığı limon sirkesi Yarım limonun suyu 1 diş sarımsak 2 çorba kaşığı sızma zeytin yağı Tuz Taze börülce salatası yapılışı - Börülceleri yıkayın kılçıklarını ayıklayıp ortadan ikiye kesin. Tuzlu kaynar...
»» devamını oku »»
Sultani Bezelye Salatası
Sultani Bezelye Salatası
Sultani bezelye salatası Hazırlama süresi: 30 dakika Sultani bezelye salatası için gerekli malzemeler 150 gram sultani bezelye  2 demet roka  1 adet kırmızı soğan  1 büyük avokado= 250 gram 2 yemek kaşığı limon suyu  Tuz, Karabiber  2 yemek kaşığı sirke  2 yemek kaşığı sıvı yağ  2 yemek kaşığı zeytinyağı  30 gram dolmalık  kavrulmuş fıstık  Sultani bezelye salatasının yapımı...
»» devamını oku »»
Kabak İçinde Domates Salatası
Kabak İçinde Domates Salatası
Kabak içinde domates salatası tarifi 4 kişilik Domates salatası için gerekli malzemeler 2 adet büyük boy kabak 2 adet domates 2 adet salatalık 1 adet soğan 5 sap maydanoz 1/2 limonun suyu 2 çorba kaşığı zeytin yağı Tuz 100 gr. beyaz peynir Kabak içinde domates salatası yapımı - Kabakları soyup, tuzlu suda haşlayın. Fazla yumuşamamasına dikkat edin. - Kabakları ikiye bölün....
»» devamını oku »»
Mercimek Salatası
Mercimek Salatası
Mercimek salatası tarifi 4 kişilik Mercimek salatası için gerekli malzemeler 1 su bardağı yeşil mercimek 2 adet orta boy bostan patlıcanı 2 adet havuç 5 adet taze soğan 1/2 demet maydanoz 1/2 demet dereotu 1 adet orta boy soğan 1 cay bardağı mayonez 1/2 limonun suyu Tuz Kırmızı biber 1 kahve fincanı zeytin yağı 1 diş sarımsak Mercimek salatası nasıl yapımı - Mercimeği bir...
»» devamını oku »»
Makale ile ilgili yorumlar
Yazan :rana
( Cevap Yaz )
27.12.2015 08:30:56
merhabalar öncelikle elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız. benim bir sorum olacak aynı sizin yaptığınız gibi yaptım ama benim soya filizlerim çok fazla büyümeden sararmaya ve kurumaya başladı bunun nedeni ne olabilir. tekrar tekrar baktım sizin yaptığınıza nerede hata yapıyorum diye ama herşeyi aynı biraz büyüdümü sonra büyümekte zorlanıyor ve başlarının olduğu yerler kuruyup bozulmaya başlıyor. yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    29.12.2015 22:21:36
    Merhabalar sayın rana hanım. Soya fasulyelerini 12 veya 24 saat kadar önce suda bekletin. Sonrasında resimlerde de gösterdiğim gibi altına 2 kat peçete koyduğunuz delikli süzgecin içine alın ve orantılı şekilde dağıtın. önemli olan kısmı, üzerine koyacağınız peçetenin çok kalın olmaması gerek. Kalın koyarsanız soya fasulyelerinin boylarının uzamasını engeller ve bu da çabuk sararıp, kurumalarına neden olur. Tek kat veya en fazla iki kat yapıp koyun. Diğer önemli nokta sürekli nemli tutmanız. Üzerindeki ve altındaki peçete kuru kalırsa gene aynı sorunu yaşarsınız. Bunun için oda sıcaklığınıza ve havanın sıcaklığına göre kontrol edip, su ilave ederek nemli tutmanız gerek. Işık alırsa doğrudan ışığa yönelip, sapları kalınlaşmadan boy vermeye başlarlar. Bundan dolayı karanlıkta kalmalarına da dikkat edin. Üzerine bir tepsi veya örtü kapatın ki yavaş şekilde sap kısımları kalınlaşarak büyüsün. Bunlara dikkat ettiğiniz taktirde olmaması için başka bir neden yok. Gene takıldığınız veya sormak istediğiniz bir şey olursa yardımcı olurum.
    Yazan :Hakim
    ( Cevap Yaz )
    17.02.2016 08:58:51
    SOYA Fasulyesi kilosu 9.99 TL demişsiniz ancak interneti alt üst ettim 18 TL den aşağı bulamadım. Nereden aldığınızı öğenebilir miyim lütfen?
  • Cevaplayan :En Pratik kadın
    ( Cevap Yaz )
    17.02.2016 11:52:49
    Merhabalar sayın Hakim. Soya fasulyesi olarak değil Maş fasulyesi olarak aratınız. Hem "Maş Fasulyesi", hem "Soya Fasulyesi" olarak kullanıldığından ben soya demeyi uygun görmüştüm ama sanırım karışıklık oluyor. Soya fasulyesi diye arattığınızda gördüğünüz krem rengi börülceye benzeyen fasulye ile, filizlendirme yapamıyorsunuz. Maş fasulyesi ile filizlendirme yapıyorsunuz ve maş fasulyesi filizi de soya filizi olarak satılıyor. Büyük marketlerde Maş fasulyesini bulabilirsiniz. Ben geçen sene bu fiyata almıştım ve hala elimde var. sadece filizlendirme de kullandığımdan oldukça uzun gidiyor. sormak istediğiniz başka bir şey olursa yardımcı olurum.
  • Cevaplayan :En Pratik kadın
    ( Cevap Yaz )
    17.02.2016 12:16:14
    Sitemizin sağ üst köşesindeki arama kısmına "Soya Fasulyesinin Filizlendirilmesi" diye yazarsanız, çıkan makalede de sizin bahsettiğiniz soya fasulyesinin filizlendirilmesini göreceksiniz. Bahsettiğim aradaki farkı bu şekilde görebilirsiniz.
    Yazan :Masci
    ( Cevap Yaz )
    9.09.2016 13:59:32
    Merhaba ayiklamadan yesek sikinti olurmu cok zor cunku :))) zarari dokunmaz demi, 😀
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    17.09.2016 12:38:36
    Merhabalar sayın Masci. Bir sıkıntı elbette ki olmaz. Sadece tadı biraz farklı olabilir belki. Kökler sert olduğundan. Dediğiniz gibi ayıklaması zahmetli oluyor ama yemesi de keyifli.
    Yazan :MERAKLI
    ( Cevap Yaz )
    8.02.2017 20:07:20
    Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş .
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    13.02.2017 11:15:58
    Çok teşekkür ediyorum Sayın Meraklı.
    Yazan :Ferment
    ( Cevap Yaz )
    2.09.2017 16:03:04
    Merhaba, Çok önemli bir hizmette bulundunuz.Teşekkür ediyorum. Çimlendirilmiş bakliyat gerçek bir mucize.Bana da ilham verdiniz, ancak o süzgeci nereden aldınız. Tupperware falan mı hiç bir yerde bulamadım. Çok kullanışlı bir şeye benziyor uzun ve derinliği az.
  • Cevaplayan :En Pratik Kadın
    ( Cevap Yaz )
    14.11.2017 12:18:23
    Merhabalar sayın Ferment. Güzel yorumunuza teşekkür ediyorum. Süzgeci alalı çok oldu ve aldığım zaman bir tane vardı. Sonrasında bende aradım bir tane daha almak için ama bulamadım :( Siz genede bakmak isterseniz Tansaş dan almıştım.
    Yorum Yaz
    Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
    Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder