Adaçayı

Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Adaçayı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
ADAÇAYI
Salvia officinalis L. (Labiatae)

Ballıbabagiller ailesinden olan adaçayının taze veya kurutulmuş yaprakları baharat olarak kullanılır. Bu bitki 1 metreye kadar boylanabilen, çok yıllık, çalımsı bir bitkidir. Gövdesi dört köşeli, açık yeşil-boz renklidir. Adaçayının yaprakları basit olup açık renklidir. Üzeri tüylerle kaplı ollan yaprakların üst ve alt yüzeyi pürüzlü bir yapıdadır. Kenarları genellikle tam olan yaprakların şekli genellikle uzun bir ovaldir. Adaçayının çiçekleri diğer ballıbabagiller üyelerinin çiçeklerine göre daha büyük ve gösterişlidir. Beyaz, pembemsi-mavimsi ya da morumsu olan çiçekler iki dudaklıdır.

Adaçayı faranjit ve diş ağrısına iyi gelir
Anavatanı Akdeniz ve Küçük Asya olan bu bitki, günümüzde ılıman kuşakta rahatlıkla yetişebilmektedir. Özellikle merkezi Avrupa'da süs bitkisi olarak yetiştirilen adaçayı kuvvetli bir kokuya sahiptir. İçinde tanen, acı maddeler ve uçucu yağ bulunur. Tıbbi olarak adaçayının kurutulmuş yaprakları ve su buharı distilasyonu sonucu elde edilen yağı kullanılır. Adaçayından elde edilen yağa "elma yağı" adı verilir. Adaçayı, genellikle infüzyon şeklinde, ağız yaraları, boğaz iltihapları, faranjit, diş ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Elma yağı ise haricen soğuk algınlığı, karın ağrısı, romatizma ağrılarında kullanılır. Elma yağı çok kuvvetli bir yağdır. Tek başına kullanıldığında ciltte yanmalara ve tahrişlere neden olabilir. Bu nedenle susam yağı gibi taşıyıcı yağlar ile birlikte kullanılmalıdır. Bu bitkinin hamilelik döneminde kullanılması sakıncalıdır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
2.10.2014 10:44:35
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sarımsak (Liliaceae)
Sarımsak (Liliaceae)
SARIMSAK Allium sativum L. (Liliaceae) Zambakgiller ailesinden olan sarımsak otsu bir bitkidir. Boyu 30-60 cm arasındadır. Kuvvetli kokusu nedeniyle kolayca tanınır. Sarımsak yumruları soğandan farklı olarak diş adı verilen bölmelere sahiptir. 1-2,5 cm genişliğinde olan sarımsak yaprakları yassı olup bu özelliği ile soğan yapraklarından ayrılır. Sarımsak  çiçekleri de...
»» devamını oku »»
Nar Meyvesi ve Faydaları
Nar Meyvesi ve Faydaları
NAR Punica granatutn L. (Punicaceae) Anavatanı Ortadoğu olan nar ülkemizde bol bulunan meyve ağaçlarından biridir. 7 m'ye kadar büyüyebilen, kısın yapraklarını döken bir tür olan narın genç sürgünleri dikenli ve dört köselidir. Yaprakları basit, kenarları yuvarlak olup boyu 1-9 cm, eni 1-2,5 cm arasında değişir. Nar çiçeklerinin kendine has parlak bir rengi vardır. Taç ve...
»» devamını oku »»
Altıncık, Acı Ağaç, Adaçayı, Alman Papatyası
Altıncık, Acı Ağaç, Adaçayı, Alman Papatyası
ACI AĞAÇ (Picraena exceisa) Kullanılan Kısımlar: Odun yongaları Kozmetik   Özelikler:   Yongalar   koyu   saçlara parlaklık kazandırmak için suda hafif ateşte kaynatılırlar. Büzücü özelliğinden dolayı normal veya yağlı saçlarda kullanılması daha iyidir. Saç kepeği için de iyidir. ADAÇAYI (Salvia officinalis) Genel İsimler: Şalba, dadırak, bahçe adaçayı Kullanılan Kısımlar:...
»» devamını oku »»
Centiyane
Centiyane
Centiyane nedir?  Yılan otu , Gentiane lutea , Gentiane radix. Doğu Karadeniz bölgesi ve Uludağ'da yetişen bir metre yükseklikte, geniş yapraklı, kalın köklü bir bitkidir. Kökü acıdır. İçi sarı dışı esmerdir. Hekimlikte kökü kullanılır. Sarı ve mavi türü vardır. Centiyane ( yılan otu ) otunun faydası:  Çayı iştahsızlık ve mide sıvısının yetersiz salgılandığı hallerde çok...
»» devamını oku »»
Bitki Yağları Alırken Neye Dikkat Etmeli
Bitki Yağları Alırken Neye Dikkat Etmeli
Bakım amaçlı kullanılan yağlar hakkında önemli bilgiler Verilen tariflerin pek çoğunda üzüm çekirdeği yağı veya tatlı badem yağı gibi yağlar kullanılır. Bu yağları satın alırken "soğuk olarak sıkılmıştır" ibaresini arayın. Çözme işlemlerinde kullanılan çözücüler yüzünden petrol artıkları içeren arıtılmış yağlardan çok daha pahalı olmasına rağmen, soğuk preslenmiş yağlar %...
»» devamını oku »»
Adaçayı
Adaçayı
ADAÇAYI Salvia officinalis L. (Labiatae) Ballıbabagiller ailesinden olan adaçayının taze veya kurutulmuş yaprakları baharat olarak kullanılır. Bu bitki 1 metreye kadar boylanabilen, çok yıllık, çalımsı bir bitkidir. Gövdesi dört köşeli, açık yeşil-boz renklidir. Adaçayının yaprakları basit olup açık renklidir. Üzeri tüylerle kaplı ollan yaprakların üst ve alt yüzeyi pürüzlü...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder