Sinüzit

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sinüzit hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sinüzit nedir?
Sinüzit, kafa kemikleri içindeki sinüs boşluklarını döşeyen mukozanın akut veya kronik iltihabıdır. En sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından birisidir. İnsan kafa kemiğinde birbirine simetrik olarak yerleşmiş dört adet sinüs boşluğu vardır. Sinüsler çok küçük kanallar vasıtasıyla burun boşluğuna açılırlar. Bu kanallar sinüs içinde üretilen sıvıların burna boşalmasını ve sinüslerin havalanmasını sağlar. Herhangi bir nedenle bu kanalların tıkanması durumunda sinüzit meydana gelir. 

Sinüzit belirtileri

Akut sinüzit 
- Yüzde dolgunluk ve ağrı hissi. Ağrı gündüz daha fazladır, akşama doğru hafifler. Ağrı, diş ağrısı ve dişlerde uzama hissi gibi olabilir veya gözlerin arasında ve göz kürelerinin arkasında hissedilir. Göz hareketleri ağrıyı arttırır. 

- Baş ağrısı 

- Burun tıkanıklığı, koyu burun akıntısı, burundan nefes almada zorluk 

- Koku duyusunun kaybı 

- Ateş 

- Hasta sinüsün üzeri hassas, şiş, ağrılı ve kızarıktır. 

Kronik sinüzit 
- Belirti ve bulgu vermeyebilir. 

- Baş ağrısı 

- Burun tıkanıklığı 

- Koyu, kötü kokulu geniz akıntısı 

Sinüzit nedenleri
- Akut sinüzit çoğunlukla soğuk algınlığı veya grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında gelişir. Ayrıca yüzme, dalma, diş absesi veya diş çekimi de akut sinüzite yol açabilir. 

- Kronik sinüzitte etken çoğunlukla bakterilerdir. Sinüslerin yetersiz havalanması enfeksiyonun kronikleşmesini kolaylaştırır. Kronik sinüzitte ara ara tekrar eden akut ataklar görülebilir. 

- Saman nezlesi gibi alerjik rahatsızlıklar da sinüzite neden olabilir. 

- Hastada burun eti, burunda yabancı cisim veya tümör varlığı veya burun kemiğinin yamuk olması gibi anatomik bozukluklar da sinüzit gelişimini kolaylaştırır. 

- Bazı hastalıkları olan kişilerde de sinüzite daha sık rastlanır. Bu hastalıklar arasında; şeker hastalığı, AIDS, kistik fibroz ve kronik bademcik iltihabı sayılabilir. 

Sinüzit nasıl teşhis edilir?
- Sinüs filmi çekilmesi 

- Burun akıntısından kültür alınması 

- Transillüminasyon tekniğiyle yapılan incelemeler 

- Endoskopi cihazıyla yapılan incelemeler 

- Bilgisayarlı tomografi (BT) 

Sinüzit tedavisi
Tedavinin temel amacı sinüs kanallarını açarak sinüs boşluklarının havalanmasını sağlamaktır. Sinüzit nedeni bir bakteri enfeksiyonu ise etken mikroorganizmaya yönelik antibiyotikler kullanılır. 

-  Ağrı kesici ilaçlar kullanılır ve buğu uygulanabilir. 

- Burun delikleri doktorun tarif ettiği şekilde serum fizyolojik sıvısıyla mekanik olarak temizlenmeye çalışılır. 

- Ağızdan alınan veya burun içine uygulanan dekonjestan ilaçlar kullanılır. Burundan uygulanan ilaçlar birkaç günden fazla kullanılmamalıdır. 

- Etken mikroorganizmaya yönelik antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavi erken kesilmemelidir. Antibiyotik tedavisinin yarıda bırakılması enfeksiyon süresini uzatabilir veya enfeksiyon şiddetini arttırabilir. 

- Alerjik rahatsızlıklara bağlı gelişen sinüzit vakalarında antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. 

- Bazı vakalarda sinüs kanallarının endoskopi cihazı yardımıyla açılması gerekebilir. Kronik sinüzit için konservatif veya radikal cerrahi girişim gerekebilir. Mutlaka bir KBB uzmanı ile işbirliği yapılmalıdır. 

Doktora başvurulması gereken nokta
- Sinüzit, göz etrafında iltihaplanmaya sebep olursa. Bu durumda, gözde veya yüz sinirlerinde hasar oluşabilir. 

- Belirti ve bulgularda 7 gün içinde herhangi bir düzelme olmazsa. 

- Baş ağrısı giderek şiddetlenirse. 

- Ense sertliği gelişirse veya ateş tedaviye rağmen düşmezse. 

- Sinüzit atakları yılda üçten fazla tekrar ediyorsa ve ataklar arasındaki zaman giderek kısalıyorsa.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 07:42:47
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Agranülositoz
Agranülositoz
Agranülositoz nedir? Genellikle bazı ilaçlara ve kimyasal maddelere karşı aşırı duyarlık sonucu kandaki granülositlerin ileri derecede azalmasıyla birlikte anjin, ağız mukozasında yaralar, yüksek ateş, sepsis ve genel durum bozukluğu ile kendini gösteren akut bir tablodur.  Agranülositoz belirtileri nelerdir? - Titreme ile yükselen ateş  - Boğaz ağrısı  - Yutma güçlüğü  -...
»» devamını oku »»
Kızamıkçık
Kızamıkçık
Kızamıkçık nedir? Kızamıkçık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hasta kişiyle yakın temas veya hava damlacıkları yoluyla bulaşır. Virüsün kuluçka dönemi 14-21 gündür. Döküntü başlamadan önceki 10 gün ile döküntü başladıktan sonraki 15 gün bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildiğinde hayat boyu bağışıklık bırakır. Kızamıkçık özellikle gebelerde...
»» devamını oku »»
Zatürre
Zatürre
Zatürre ( Pnömoni) nedir?  Zatürre, akciğer dokusunun iltihabıdır. Virüslere bağlı gelişen zatürre hafif seyreder. Fakat bakterilerin sebep olduğu zatürre enfeksiyonu daha kompleks ve ciddi bir durumdur. Soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişebileceği gibi uzun süre hastanede yatan hastalarda da ortaya çıkabilir. Hastane...
»» devamını oku »»
Düşük  Nedenleri ve Tedavisi
Düşük Nedenleri ve Tedavisi
Düşük nedir? Düşük, 20. gebelik haftasından önce rahim içindeki bebeğin dışarı atılmasıdır. Kendiliğinden ( spontan düşük ) meydana gelebileceği gibi tedavi amaçlı veya ileride meydana gelebilecek bir takım risklerden kaçınmak amacıyla doktor kontrolü altında da gerçekleşebilir (endüksiyonlu düşü k).  Düşük belirtileri nelerdir? - Parlak kırmızı renkte veya kahverengi...
»» devamını oku »»
Sara
Sara
Sara ( Epilepsi) nedir? Epilepsi ani başlayan, kendiliğinden geçebilen, tekrarlamaya eğilimli nörolojik bir hastalıktır. Temel olarak bir beyin fonksiyon bozukluğudur. Beyin hücrelerindeki elektriksel uyarılarda dengesizlik söz konusudur. Bu uyarılar epilepsi hastalığına özgü nöbetlerin ortaya çıkmasını sağlar. Epilepsi vakaları birbirinden farklıdır.  Sara ( Epilepsi)...
»» devamını oku »»
Kırım Kongo Hastalığının Sebepleri ve Tedavisi
Kırım Kongo Hastalığının Sebepleri ve Tedavisi
Kırım kongonun sebebi nedir? KKKA hastalığının etkeni bir virüstür . İnsanlara kene ısırığıyla veya enfekte hayvan ya da insanların kan, vücut sıvıları veya diğer enfekte dokuların doğrudan teması yoluyla bulaşır. En sık bulaşma yolu kene ısırmasıyla olmaktadır. Bulaşmadan sorumlu olan kene türlerinden en etkin olanı Hyalomma cinsi kenelerdir. Hastalık bu cins kenelerin...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder