Kabızlık

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kabızlık hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kabızlık (Konstipasyon, Peklik) nedir?
Kabızlık, dışkılama sayısının ve miktarının azalmasıdır. Genel olarak; dışkı miktarı günde 50 gramdan azsa, çok kuru ve katıysa, ve dışkılama aralığı 48 saatten uzunsa kabızlıktan söz edilir. 

Sindirim sistemi aldığımız gıdalardan vücudumuzun ihtiyacı olan maddeleri ayıklar, bunları kan dolaşımına verir ve sindirilmeyen atıkları dışarı çıkarır. Dışkılama günde bir veya iki kez gerçekleşir. Dışkılama alışkanlığı kişinin yaşına, beslenme alışkanlığına ve günlük fiziksel aktivitelerine bağlı olarak değişir. Dışkı, kalın bağırsaklarda ne kadar uzun süre kalırsa o kadar çok sertleşir ve atılması güçleşir. Normal bir dışkı ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı, aynı zamanda da atılması için aşırı derecede ıkınmayı gerektirmemelidir. 

Kabızlık Belirti ve Bulgular:
- Atılımı zor veya ağrılı sert, kuru dışkı 

- Çocuklarda 4 gün, yetişkinlerde ise 3 gün içinde dışkılama olmaması 

Kabızlık Nedenleri:
- Dışkılama refleksi uyandığı zaman çeşitli sebeplerle dışkılamanın geciktirilmesi ve bunun alışkanlık haline getirilmesi sonucu kabızlık gelişebilir. Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda sık görülür. Çocuk sınıftayken tuvaleti geldiğinde izin istemekten utanır ve dışkısını tutar. Bu alışkanlık daha sonra çocuğun günlük yaşantısına taşınır. 

- Bağırsak duvarındaki zayıflıklardan kaynaklanan cepleşmelerin (divertikül) yarattığı tıkanıklıklar, bu ceplerin iltihaplanması (divertikülit

- Kalın bağırsak tümörü gibi barsağı daraltan kitleler 

- Mekanik veya paralitik bağırsak tıkanması (ileus) 

- Ateş, uzun süren yatak istirahati, karın ameliyatları, yıpratıcı hastalıklar, gebelik 

- Depresyon, endişe hali 

- Anal kanalda yırtık, basur (hemoroid) gibi ağrıya neden olan hastalıklar 

- Sürekli az posalı gıdalarla beslenmek 

- Egzersizden uzak hareketsiz yaşam tarzı 

- Sakinleştirici ilaçlar, aliminyum mide asidini giderici ilaçlar, kalsiyum içeren ilaçlar 

Kabızlık için özel tetkikler:
- Anal kanalın parmakla muayene edilmesi 

- Dışkı incelemeleri 

- Çeşitli mide-barsak filmleri 

- Kalın barsakların endoskopi cihazlarıyla incelenmesi (sigmoidoskopi, kolonoskopi) 

Kabızlık Tedavisi
- Nedene yönelik tedavi uygulanır. Düzenli tuvalet alışkanlığının edinilmesi, psikoterapi, cerrahi girişim gerektiren hastalarda ameliyat yapılması gibi. 

- Beslenme şeklinde değişiklik yapmak gerekebilir. Bol sebze ve meyve yemek, kepekli undan yapılmış ekmekler yemek, bol su ve sıvı gıdalar almak faydalı olacaktır. 

- Fitil şeklindeki çeşitli ilaçlar günde 1-2 kez makattan uygulanabilir. 

- Makattan yapılan bazı uygulamalarla bağırsak temizliği (lavman) sağlanabilir. 

- Doktor tavsiyesi doğrultusunda müshil ilaçları ve bağırsak hareketliliğini arttıran ilaçlar alınabilir ama bu ilaçların sürekli kullanılması zararlıdır. 

Kabızlıkta Doktora Başvurulması Gereken Durumlar:
- Kabızlığa; ateş, karnın alt bölgesinde ağrı eşlik ediyor ve ince dışkılama oluyorsa. Bu durumda, divertikülit gelişmiş olabilir. 

- Dışkınızda kan görürseniz. Kan, anal kanaldaki yırtık veya basurdan kaynaklanabileceği gibi kalın bağırsak kanseri belirtisi de olabilir. Ayrıca kalın bağırsak kanserinde, dışkı şeklinde de değişiklik (örn; kalem inceliğinde dışkılama) meydana gelebilir. 

- Kabızlık, yeni bir ilaca başladıktan sonra gelişmişse. İlacın dozunda değişiklik yapmak veya ilacı bırakmak gerekebilir. 

- Sık sık tekrar eden karın ağrılarıyla beraber iki haftadan fazla süren kabızlık şikayetiniz varsa. Bu durumda, kurşun veya başka bir madde zehirlenmesi söz konusu olabilir. 

- İhtiyar veya sakatsanız ve bir haftadan fazla süren kabızlık şikayetiniz varsa. Bu durumda, bağırsaklarınız tıkanmış olabilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 09:13:37
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Crohn Hastalığı
Crohn Hastalığı
Crohn hastalığı nedir? İnce barsakların son bölümü (terminal ileum) başta olmak üzere, sindirim kanalının her bölgesini tutabilen ve nedeni bilinmeyen bir hastalıktır.  Crohn hastalığı belirtileri nelerdir? - Sağ alt kadranda veya göbek çevresinde devamlı veya kolik şeklinde karın ağrısı  - Diyare  - Ateş  - İştahsızlık, şişkinlik, kilo kaybı  - Eklem belirtileri  - Göz...
»» devamını oku »»
Atropin Zehirlenmesi
Atropin Zehirlenmesi
Atropin zehirlenmesi nedir? Öldürücü doz 100-150 mg dır. Çocuklarda 10 mg öldürücü olabilir. Belladonna (güzelavrat otu) meyvalarının yanlışlıkla yenmesi, kaza ile veya öldürme amacıyla aşırı dozda atropin kullanılması, nadir olarak tedavi sonucu ortaya çıkabilir.  Atropin zehirlenmesinin belirtileri - Ağız kuruluğu  - Görme bozukluğu  - Göz bebeklerinde genişleme  - Yutma...
»» devamını oku »»
Amfizem
Amfizem
Amfizem nedir? Akciğer alveolleri arasındaki septumların yırtılması sonucu, alveollerin birbirleriyle birleşerek gaz alışverişi olmayan büyük hava boşlukları oluşturmasıdır.  Amfizem belirtileri nelerdir? - Nefes darlığı  - Öksürük ve balgam çıkarma  - Göğüs ön-arka çapında genişleme (fıçı göğüs)  - Morarma  Amfizem nedenleri - Alfa-I-antitripsin eksikliği  - Kronik bronşit...
»» devamını oku »»
Mezenterik Adenit, Bağırsak Düğümlenmesi ve Apandisit
Mezenterik Adenit, Bağırsak Düğümlenmesi ve Apandisit
Karın ağrısının çeşitleri Apandisit Apandisit ağrısının belirtileri Önce çocuğun karnının sağ alt köşesinde ağrı olur. Yemek yemez, hafif ateş ve kusma görülür. Kör bağırsağın bulunduğu yerde duyarlılık olur, bastırıldığında acır. Baskı birden kaldırılırsa acı artar. Çocuğa karnını şişirmesi ve sonra içine çekmesi söylenir ve yüzündeki acı ifadesi gözlemlenir. Apandisit...
»» devamını oku »»
Çengelli (Kancalı) Kurt
Çengelli (Kancalı) Kurt
Çengelli (Kancalı) Kurt ( Ankilostomiyaz) nedir? Ankylostoma duodenale ve Necator americanus adı parazitlerin etken olduğu barsak parazit hastalığıdır. Deriyi delerek topraktan vücuda giren kurtçuklar, lenf ve kan damarları ile akciğerle gelirler; burada hava keseciklerini ve bronşcukları delerek gırtlaktan yemek borusu yoluyla ince barsağa geçer ve erişkin biçime...
»» devamını oku »»
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar Kesik ve küçük yaralanmalar nedir? Kesikler ve küçük yaralanmalar günlük hayatımızda sık karşılaştığımız olaylardır. Meydana gelen hasar çoğunlukla kendiliğinden geçse de alınması gereken bir takım önlemler vardır. Yara mutlaka temizlenmeli ve kanama durdurulmalıdır. Kesikler ve yaralanmalar çok değişik şekillerde meydana gelebilir.  Bıçak gibi...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder