Fobiler

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Fobiler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Fobi  nedir?
Klasik anlamda fobi, normalde, korkulmayacak belli bir durum ya da belli bir nesne ile karşılaşılınca ortaya çıkan korkudur. Kişi, anlamsızlığını bilmesine rağmen bu düşünceden ve korkudan kendisini kurtaramaz. Herhangi bir düşünce, durum veya obje ile ilgili fobi olabilir. 

Fobiler üç ana gruba ayrılır. 
Özel Fobiler: 
Belli bir duruma (uçmak, yükseklik, asansöre binmek gibi) veya objeye (yılan, örümcek, kan gibi) karşı duyulan korkudur. 

Sosyal Fobiler: 
Toplum içinde otururken, konuşurken ya da herhangi bir eylem yaparken kızarma, terleme, ellerin titremesi, kendini küçük düşürecek yanlış bir şey yapma korkusu olarak tanımlanır. 

Agorafobi: 
Yalnız başına kalmaktan, yalnız sokağa çıkmaktan, evden uzak kalmaktan, kalabalık yerlere girmekten korkmak olarak tanımlanır.

Sosyal fobiler ve agorafobi 15-35 yaşlar arasında daha sık görülür. 

Fobilerin belirtileri ve bulguları
Fobisi olan kişilerde aşağıdaki belirti ve bulgular gözlenir. 

- Terleme, derin nefes alma, kalp çarpıntısı, mide krampı, panik reaksiyonu gelişebilir. 

Çekinme ve sakınma fobisi: 
Kişi, korkulan şeyler ve durumlarla karşılaşmaktan çekindiği için bazı davranış kalıplarını benimser. Çekinme ve sakınma, normal hayatın gerekleri ile günlük faaliyetlerdeki kısıtlamalar arasında bir karmaşa yaratır. 

Fobilerin nedenleri
Çoğunlukla sebep belli değildir. 

- Bazı özel fobiler daha önceden geçirilmiş travmatik olaylarla açıklanabilir. 

- Agorafobi, tekrar eden panik atakları sonucu gelişebilir. 

- Sosyal fobilerin kaynağı ise özellikle çocukluk çağında yaşanmış bazı kötü olaylar olabilir. 

Fobiler nasıl tedavi edilir?

Davranış terapileri uygulanır. 
- Özel fobilerde "sistematik duyarsızlaştırma terapisi" ile oldukça başarılı sonuçlar alınır. Hasta, duyarlı olduğu nesne veya duruma yavaş yavaş alıştırılmaya çalışılır. 

- Sosyal fobilerde; hasta, duyarlı olduğu sosyal olayla yavaş yavaş yüzleştirilir. Mizansenler kurulur ve hastaya prova yaptırılır. 

- Agorafobinin en iyi tedavi şekli, endişe ve korku yaratan ortamlara giderek artan oranda girmeye çalışmaktır. Hastanın güvendiği bir kişiyle beraber her gün küçük adımlar atması başarılı sonuçlar elde ettirir. 

- Kaygı giderici ilaçlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) ve MAO inhibitörleri kullanılabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 17:36:29
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Aort Yetmezliği
Aort Yetmezliği
Aort yetmezliği ne demektir? Aort kapağının iyi kapanmaması sebebiyle diyastolde aortadan sol ventriküle kanın geri kaçmasıdır.  Aort yetmezliğinin vücuttaki belirtileri nelerdir? - Çarpıntı,  - Eforla gelen solunum güçlüğü  - Angina pektoris  - Aşırı terleme  - Musset belirtisi (her sistolde başın sallanması),  - Alt taraf arterlerinde basınç artışı (Hill belirtisi)  -...
»» devamını oku »»
Mezenterik Adenit, Bağırsak Düğümlenmesi ve Apandisit
Mezenterik Adenit, Bağırsak Düğümlenmesi ve Apandisit
Karın ağrısının çeşitleri Apandisit Apandisit ağrısının belirtileri Önce çocuğun karnının sağ alt köşesinde ağrı olur. Yemek yemez, hafif ateş ve kusma görülür. Kör bağırsağın bulunduğu yerde duyarlılık olur, bastırıldığında acır. Baskı birden kaldırılırsa acı artar. Çocuğa karnını şişirmesi ve sonra içine çekmesi söylenir ve yüzündeki acı ifadesi gözlemlenir. Apandisit...
»» devamını oku »»
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar
Kesikler ve Küçük Yaralanmalar Kesik ve küçük yaralanmalar nedir? Kesikler ve küçük yaralanmalar günlük hayatımızda sık karşılaştığımız olaylardır. Meydana gelen hasar çoğunlukla kendiliğinden geçse de alınması gereken bir takım önlemler vardır. Yara mutlaka temizlenmeli ve kanama durdurulmalıdır. Kesikler ve yaralanmalar çok değişik şekillerde meydana gelebilir.  Bıçak gibi...
»» devamını oku »»
Atriyal Fibrilasyon
Atriyal Fibrilasyon
Atriyal Fibrilasyon nedir? Atriyumların dakikada 400-600 kez titreşmesidir. Nabız dakika sayısı 80-180 arasındadır ve düzensizdir.  Atriyal Fibrilasyon nedenleri   - Areriyosklerotik kalp hastalığı  - Mitral stenozu  - Tireotoksikoz  - Hipertansiyon  - Konstriktif perikardit  - Karbonmonoksit zehirlenmesi  - Aşırı çay, kahve, alkol alınması  Atriyal Fibrilasyon belirtileri...
»» devamını oku »»
İdrar Kaçırma
İdrar Kaçırma
İdrar Kaçırma ( Üriner İnkontinans) nedir? İdrar kaçırma, yalnızca yaşlanmaya bağlı olarak görülen bir durum değildir. Genellikle altta yatan bir neden vardır ve bu tedavi edilebilir. Doğru bir tedavi planıyla hastaların yaklaşık %70''inde tam iyileşme sağlanır. İdrar kaçırma, mesane veya idrar yolları enfeksiyonlarına neden olabilir. Ayrıca idrarın deriyle temas etmesi...
»» devamını oku »»
Kızamıkçık
Kızamıkçık
Kızamıkçık nedir? Kızamıkçık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hasta kişiyle yakın temas veya hava damlacıkları yoluyla bulaşır. Virüsün kuluçka dönemi 14-21 gündür. Döküntü başlamadan önceki 10 gün ile döküntü başladıktan sonraki 15 gün bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildiğinde hayat boyu bağışıklık bırakır. Kızamıkçık özellikle gebelerde...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder