Fobiler

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Fobiler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Fobi  nedir?
Klasik anlamda fobi, normalde, korkulmayacak belli bir durum ya da belli bir nesne ile karşılaşılınca ortaya çıkan korkudur. Kişi, anlamsızlığını bilmesine rağmen bu düşünceden ve korkudan kendisini kurtaramaz. Herhangi bir düşünce, durum veya obje ile ilgili fobi olabilir. 

Fobiler üç ana gruba ayrılır. 
Özel Fobiler: 
Belli bir duruma (uçmak, yükseklik, asansöre binmek gibi) veya objeye (yılan, örümcek, kan gibi) karşı duyulan korkudur. 

Sosyal Fobiler: 
Toplum içinde otururken, konuşurken ya da herhangi bir eylem yaparken kızarma, terleme, ellerin titremesi, kendini küçük düşürecek yanlış bir şey yapma korkusu olarak tanımlanır. 

Agorafobi: 
Yalnız başına kalmaktan, yalnız sokağa çıkmaktan, evden uzak kalmaktan, kalabalık yerlere girmekten korkmak olarak tanımlanır.

Sosyal fobiler ve agorafobi 15-35 yaşlar arasında daha sık görülür. 

Fobilerin belirtileri ve bulguları
Fobisi olan kişilerde aşağıdaki belirti ve bulgular gözlenir. 

- Terleme, derin nefes alma, kalp çarpıntısı, mide krampı, panik reaksiyonu gelişebilir. 

Çekinme ve sakınma fobisi: 
Kişi, korkulan şeyler ve durumlarla karşılaşmaktan çekindiği için bazı davranış kalıplarını benimser. Çekinme ve sakınma, normal hayatın gerekleri ile günlük faaliyetlerdeki kısıtlamalar arasında bir karmaşa yaratır. 

Fobilerin nedenleri
Çoğunlukla sebep belli değildir. 

- Bazı özel fobiler daha önceden geçirilmiş travmatik olaylarla açıklanabilir. 

- Agorafobi, tekrar eden panik atakları sonucu gelişebilir. 

- Sosyal fobilerin kaynağı ise özellikle çocukluk çağında yaşanmış bazı kötü olaylar olabilir. 

Fobiler nasıl tedavi edilir?

Davranış terapileri uygulanır. 
- Özel fobilerde "sistematik duyarsızlaştırma terapisi" ile oldukça başarılı sonuçlar alınır. Hasta, duyarlı olduğu nesne veya duruma yavaş yavaş alıştırılmaya çalışılır. 

- Sosyal fobilerde; hasta, duyarlı olduğu sosyal olayla yavaş yavaş yüzleştirilir. Mizansenler kurulur ve hastaya prova yaptırılır. 

- Agorafobinin en iyi tedavi şekli, endişe ve korku yaratan ortamlara giderek artan oranda girmeye çalışmaktır. Hastanın güvendiği bir kişiyle beraber her gün küçük adımlar atması başarılı sonuçlar elde ettirir. 

- Kaygı giderici ilaçlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) ve MAO inhibitörleri kullanılabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 17:36:29
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yatak Islatma
Yatak Islatma
Yatak Islatma ( Enürezis Noktürna) nedir?   Altı yaşından büyük çocukların ayda iki defa veya daha sık olarak gece uykuda idrar kaçırmasıdır. Erkek çocuklarda daha sık görülür.  Yatak ıslatma nedenleri - Davranış sorunları  - Stresli durumlar  - Diyabet  - İdrar yolu enfeksiyonları  Yatak ıslatmada yapılacak testler   - Tam idrar tahlili  - Açlık kan şekeri  - Psikolojik...
»» devamını oku »»
Geniz Eti
Geniz Eti
Geniz Eti ( Adenoid, Adenoid vejetasyon) nedir? Yutağın üst bölümünde, bademciklerin önünde ve arkasında bulunan lenf dokusu kütleleri olan adenoidler çocuklukta özel bir role sahiptir: Yaptıkları antikorlarla, çocuğun solunum yolu enfeksiyonlarına karşı savaşmasına yardımcı olurlar. Üç ile yedi yaşları arasında adenoidler büyüyerek boğaz ve akciğerler için ek bir korunma...
»» devamını oku »»
Kızamıkçık
Kızamıkçık
Kızamıkçık nedir? Kızamıkçık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hasta kişiyle yakın temas veya hava damlacıkları yoluyla bulaşır. Virüsün kuluçka dönemi 14-21 gündür. Döküntü başlamadan önceki 10 gün ile döküntü başladıktan sonraki 15 gün bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildiğinde hayat boyu bağışıklık bırakır. Kızamıkçık özellikle gebelerde...
»» devamını oku »»
Arı Sokması
Arı Sokması
Arı Sokmasında Ne Yapmalı? Yaban arıları, bal arılarından daha tehlikelidir. Aşırı duyarlılık sonucu şok gelişimine ve ölüme sebep olabilir.  Arı sokmasında belirti ve bulgular - Arının soktuğu yerde şiddetli ağrı, kaşınma, kızarıklık ve şişkinlik.  - Kalp çarpıntısı, nefes darlığı  - Bulantı, baş dönmesi, düşük tansiyon  - Baygınlık ve şok  Arı Sokmasında Tedavi - Arının...
»» devamını oku »»
Gut Hastalığı
Gut Hastalığı
Gut Hastalığı ( Damla Hastalığı, Zengin Hastalığı, Nikris) nedir? Kanda ürik asit seviyesinde aşırı artış (hiperürisemi) nedeniyle eklemlerde monosodyum ürat kristallerinin birikmesi sonucunda şiddetli ağrılara neden olan ani ve yineleyen artrit nöbetleriyle kendini belli eden bir hastalıktır. Çoğunlukla orta yaşlı erkeklerde daha sıktır. Kadınlarda menopozdan önce...
»» devamını oku »»
Siroz
Siroz
Siroz nedir? Siroz, sağlıklı karaciğer hücrelerinin hasara uğrayarak yerini işlevsiz nedbe dokusuna bıraktığı ciddi bir hastalıktır. Çoğunlukla alkolizme veya hepatite bağlıdır ve kronik gidişlidir. Karaciğer hücrelerinin yerini nedbe dokusu aldıkça organ normal fonksiyonlarını yerine getiremez. Önemli ölçüdeki karaciğer hasarı, karaciğer yetmezliğine neden olur.  Hastalıkla...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder