Kadınların Sağlık Konusundaki Yanlış İnanışları

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kadınların Sağlık Konusundaki Yanlış İnanışları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kadınların sağlık konusundaki bilgileri
Hayali hikayeleri ve masalları çocukluk yıllarınızda bıraktınız. Ancak sağlığınızla ilgili bir takım yanlış inanışları hala bırakamamış olabilirsiniz. Size hangi bilgilerin yardımcı olacağını, hangilerinin ise zarar vereceğini bilmemek sizi gerçekten incitebilir. İşte size kadın sağlığıyla ilgili çok sık rastlanan yanlış inanışlar ve asıl doğrular: 

Yanlış
Büyük bir ihtimalle kanserden öleceğim, muhtemelen meme kanserinden. 

Doğru
Aslında sağlığınızı tehdit eden en önemli rahatsızlık, koroner damar hastalıklarıdır. Her iki kadından biri kalp yetmezliği veya inme sebebiyle ölür. Bu ölümler, tüm kanser çeşitlerinden kaynaklanan ölümlerden daha fazladır. Geçtiğimiz aylarda Amerikan Kalp Cemiyeti, ilginç sonuçlar içeren bir araştırma yazısı yayınlamıştır. Bu araştırmaya göre kadınların sadece %8''i kalp hastalıkları hakkındaki doğrulardan haberdardır. Eğer siz de geriye kalan %92''lik kesime giriyorsanız, muhtemelen bu bir numaralı katile karşı kendinizi nasıl koruyacağınızı tam olarak bilmiyorsunuz demektir. Diğer taraftan; işe olumlu yönden bakılırsa kanserden korunmak amacıyla uygulamaya çalıştığınız bir takım önlemler bol meyve yemek, sebze ve hububat ürünleriyle beslenmek, sigarayı bırakmak, egzersiz yapmak, yağlı gıdalardan kaçınmak ve boyunuza uygun bir kiloya sahip olmak aynı zamanda kalbinizi de korumaktadır. 

 
Yanlış
Meme kanserine yakalanmam. Çünkü ailemde kimsede bu hastalık yok. 

Doğru
Annenizde veya kız kardeşinizde meme kanseri olması, sizin de bu hastalığa yakalanma ihtimalinizi arttırır. Bu doğrudur. Fakat meme kanserine yakalanan kadınların %80''inde aile hikayesi yoktur. Bunun da ötesinde, meme kanseri hastalarının %70''inde bilinen risk faktörlerinin hiç birisi yoktur kadın olmak dışında. 

Meme kanseri riskini arttıran faktörler:
50 yaşın üzerinde olmak (yaşlandıkça meme kanseri riski artar) 

12 yaşından önce adet görmeye başlamak 

55 yaşından sonra menopoza girmek 

Hiç doğum yapmamak veya ilk doğumu 30 yaşından sonra yapmak 

Meme dokusunda biyopsiyle gösterilmiş hücresel değişiklikleri olmak Tek başına cinsiyetiniz bile meme kanserine yakalanma ihtimalinizi 10 kat arttırdığına göre (eğer 80 yaşına kadar yaşarsanız) şu anda alacağınız bir takım önlemler sizi daha sonra koruyacaktır. 

40 yaşından sonra düzenli olarak mamogram çektirin 

Meme muayenesi için yılda bir kez doktora görünün 

Her ay düzenli olarak kendi memenizi muayene edin

Meyveden ve sebzeden zengin beslenmek, alkol alımını sınırlandırmak ve düzenli olarak egzersiz yapmak, meme kanseri riskini azaltmanızda size ayrıca yardımcı olacaktır.
 
Yanlış
Eğer yağdan fakir gıdalarla beslenirsem kilo veririm. 

Doğru
Tüm dünyada böyle bilinen bu yanlış inanış, Amerikalıların neden yağdan fakir beslendikleri halde durmadan şişmanladıklarını açıklamaktadır. Yapılan araştırmalarda; son 14 yılda insanların diyetlerindeki yağı %7 oranında azaltmalarına rağmen, şişman insan sayısındaki artışın %9 olarak gerçekleştiği gözlenmiştir. İçinde yüksek oranlarda yağ olduğunu bildiğiniz gıdaların düşük yağ içeren formlarını yeseniz bile kilo almaya devam edebilirsiniz. Çünkü daha az yağ yiyor olsanız bile daha çok kalori alıyor olabilirsiniz. Otuz binden fazla Amerikalının yemek yeme alışkanlığı üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucunda; günde üç, dört öğün az yağlı veya hiç yağ içermeyen gıdalar alan kişilerin, normal yağlı gıdalarla beslenen kişilerden daha fazla kalori aldığı gösterilmiştir. Unutmayın, az yağlı demek az kalorili demek değildir! 

Örneğin; yarım kase vanilyalı dondurma ile yarım kase düşük yağ içeren vanilyalı dondurma arasındaki fark, sadece 40 kaloridir. Fakat; kalori alımını engellemek için, düşük yağlı gıdalar tercih ederken daha çok yiyebilirsiniz. Çünkü düşük yağ içeren gıdalar daha lezzetlidir. Dolayısıyla da bu yiyecekleri yemekten vazgeçmek daha zordur. Daha fazla yemek ise daha fazla kalori almak demektir. 

Her halükarda diyetinizdeki yağı azaltmaya çalışın. Fakat eğer kilonuza dikkat ediyorsanız kalori hesabınızı da yapmayı ihmal etmeyin. Bir kadın günde ortalama 1600-2000 kaloriye ihtiyaç duyar. Günde kaç kaloriye ihtiyacınız olduğunu, kilonuzu 26''yla çarparak bulabilirsiniz. 

Yanlış
Herhangi bir egzersiz yapmak yerine belli bir spor salonuna gitmek daha doğrudur. 

Doğru
Sağlığınızı bir spor salonuna gitmeden veya mutlaka ter atmadan da yapabileceğiniz bir takım düzenli fiziksel hareketlerle de koruyabilirsiniz. Egzersiz konusunda bilirkişi olan bir grubun tüm bilimsel bulgular üzerinde üç yıl önce yaptığı bir incelemede; günde 30 dakika süreyle yapılan hafif şiddetteki egzersizin, kronik hastalık riskini azaltmak için yeterli olduğu sonucuna varılmıştır. Bu 30 dakikalık süreyi mutlaka bir defada da tamamlamanız gerekmemektedir. 10 dakika gezinebilir, 10 dakika bahçe işleri yapabilir, 8 dakika merdiven tırmanabilir ve 2 dakika süreyle de müzik eşliğinde dans edebilirsiniz. Amacınız günde minimum 150 kalori yakmak olmalıdır. Elbette ki daha çok kalori yakarsanız daha iyi olur. Tüm bunları; bir saatlik ev işi yaparak, saatte 2-3 kilometre yürüyerek, bahçeyle ilgilenerek, yüzerek veya bisiklete binerek kolayca gerçekleştirebilirsiniz. 

Yanlış
Doğal gıdalar ve doğal ürünler daha sağlıklıdır. 

Doğru
Bu temel olarak yanlış bir varsayımdır. Arsenik doğaldır, mantar zehri de öyle. Ama her ikisi de ölümüze sebep olabilir. Marketlerden satın aldığınız pek çok "doğal" gıda veya bu tarz gıdaların yan ürünleri muhtemelen güvenlidir. Fakat hiçbir zaman bunun garantisi yoktur. Pek çok vitamin, mineral katkıları ve bitkisel özlü ilaçlar, çok iyi denetlenmemekte ve, güvenli veya etkin olduklarının ispatı istenmemektedir. Bazı katkı maddelerinin kalp hastalıklarından korunmada vitamin E gibi faydalarına yönelik yapılan çalışmalar olsa da, sonuçlar henüz tam anlamıyla açık değildir. Bu tarz katkı maddelerinin hangi dozlarda alınması gerektiği veya ne kadarının aşırı olduğu henüz bilinmemektedir. Çünkü bazı katkı maddeleri ve bitkisel bazlı gıdalar, hala "yiyecek" sınıfına girmekte ve ülkelerin ruhsatlandırma komisyonları ilaçlar üzerinde uyguladığı katı yaptırımları burada yürürlüğe koymamaktadır. Üretici firmalar ve dağıtımcılar, herhangi bir hastalığı tedavi ettiğini ifade etmedikleri sürece ürünlerini bu şekilde satabilmektedirler. Ürünün yan etkilerini etiket üzerinde listelemek veya prospektüs hazırlamak zorunda değillerdir. Ürün içeriğinde olduğu iddia edilen maddelerin bile hepsini içerip içermediği garanti değildir. Yapabileceğiniz en iyi şey, bu tarz bir madde almaya başlamadan önce doktorunuza danışmaktır. 

Söz konusu olan yukarıdaki beş konu olunca yanlışları doğrulardan ayırabiliyor olmak sizi sağlığınızla ilgili en büyük tehditlere karşı daha donanımlı hale getirecektir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 17:33:37
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Güneş Banyosunun Zararları Nelerdir
Güneş Banyosunun Zararları Nelerdir
Uzun süreli ve korunmasız güneş banyosunun zararları nelerdir? Güneş ışınları, cildin erken yaşlanmasına yol açan doğal faktörlerin başında gelir. Uzun süre korunmasız olarak kuvvetli güneş ışınlarına maruz kalan ciltlerin esnek lifleri parçalanır. Bunun sonucunda ciltte kırışıklıklar ve çizgeler ortaya çıkar. Cilde rengini veren pigmentlerin düzensiz dağılımı nedeniyle koyu...
»» devamını oku »»
Çocuk Bahçelerindeki Tehlikeler
Çocuk Bahçelerindeki Tehlikeler
Çocuk bahçelerindeki tehlikeler nelerdir? Çocuk bahçelerinde meydana gelen yaralanmalar toplam yaralanmaların üçte biridir; kırık, sadme, çıkık ve çarpma yaraları gibi. Yaralanmaların çoğu; çocukların düşmesi, hareketli cisimlerle çarpışması veya elbiselerinin veya kol-bacak gibi uzuvlarının oyun aletlerine takılması sonucu olmaktadır. Salıncaklar, asılıp sallanılan...
»» devamını oku »»
Emeklilik
Emeklilik
Emeklilik nedir ve emeklilikte nelere dikkat etmek gerekir? Emekliliğin bir altın saati ve dilediğiniz gibi harcayacağınız bolca zamanı ifade ettiği günleri hatırlıyor musunuz? Şimdilerde ise daha çok sosyal yardımlaşma kurumlarında yapılan gönüllü işleri, seyahat planları yapmayı ve ev gezmelerinde çocuklarla eğlenmeyi ifade etmektedir.  Aramızda emeklilik yaşı gelmiş veya...
»» devamını oku »»
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri
Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri
Periodontal Tedavileri Kimler Yapar? Tüm dişhekimleri periodontal hastalıkları tanımlayıp erken dönemdeki dişeti hastalıklarını tedavi edebilirler. Bazı diş hekimleri ise ilerlemiş periodontal hastalıkları tedavi edebilecek ek bilgi birikimine ve tecrübeye sahiptirler, bu konuda uzmanlaşmışlardır. Bu bilgi birikimine sahip diş hekimleri periodontist olarak...
»» devamını oku »»
Sayılar ve Sağlığınız
Sayılar ve Sağlığınız
Sağlığınızı Korumanın Püf Noktaları Sadece sayılara bakarak sağlık abidesi olamazsınız. Sağlığınız, sayılarla bilimsel resim yapmanın ötesinde bir kavramdır. Sağlık; genlerin, hayat tarzının ve çevresel faktörlerin tamamen kişiye özgü mükemmel bir karışımıdır .  Fakat bazı sayılar vardır ki bunlar sağlığınızı koruyabilmeniz için önemli kilometre taşlarıdır. Bu sayıları iyi...
»» devamını oku »»
Yaz Aylarında Ayak Bakımı
Yaz Aylarında Ayak Bakımı
Ayak bakımı Yaz aylarında sıcak ve nemli ortamda bakımsız kalan ayakların parmak aralarında kolayca ortaya çıkan mantar hastalığı kaşıntı, kızartı, kabarcıklar ve deri soyulmasıyla kendini belli eder. Yazın sürekli kapalı ayakkabı giymek, ayak temizliğine özen göstermemek ve ayakları uzun süre ıslak ve nemli bırakmak ayakta mantar hastalığının daha sık görülmesine yol açar....
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder