Sosyal Fobi ve Tedavisi

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Sosyal Fobi ve Tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sosyal Fobi Nedir?
1. İnsanların ilgi odağı olmaktan korkuyor musunuz?

2. Başkalarının önünde gülünç duruma düşmekten korkar mısınız?

3. Aşağıdaki durumlardan herhangi birinden sıklıkla kaçınmaya çalışır mısınız?

Topluluk önünde konuşmak 
Otorite konumunda kişilerle konuşmak 
İnsanların sizi izlemesi 
Başkalarının önünde yemek yemek, içmek ya da yazı yazmak 
Partilerde bulunmak

4. Yukarıda sözü edilen durumlara maruz kalırsanız; aşırı derecede kızarır, titrer, bunalır, kusma hissine kapılır veya acilen tuvalete koşma arzusu duyar mısınız? 

Eğer 1,2 veya 3 no.'lu soruların herhangi bir bölümüne evet cevabı verdiyseniz sosyal fobik olabilirsiniz. 

Eğer 4 no.'lu soruya evet cevabı verdiyseniz neredeyse kesin olarak sosyal fobiksiniz demektir. 

Sosyal Fobi Nedir?
Sosyal Fobi toplumlarda her 10 kişiden birinin yaşamlarını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. İnsanda aşırı derecede başkaları tarafından izlenme ve değerlendirilme korkusuna neden olur. Bu korku basit utangaçlık ve toplum içinde heyecanlanma duygusundan çok daha ciddi boyutlarda bir korkudur. Bu rahatsızlıktan şikayetçi olan insanlar ömürleri boyunca başkaları tarafından izlenebilecekleri durumlara girmekten kaçınırlar. 

Bu hastaların diğer insanlarla ilişkileri, eğitimleri ve iş hayatları büyük oranda zarar görecektir. Bu hastalıktan şikayetçi olan birçok insan korkularını yenmek için uyuşturucu madde ve alkole sarılacaktır. Sosyal Fobi çoğunlukla ergenlik yıllarında başlar ve eğer tedavi edilmezse ömür boyu sürebilir. Tedavi edilmeyen sosyal fobi aynı zamanda depresyon ve agorafobi (topluma açık yerlerde bulunma korkusu) gibi başka rahatsızlıkların da oluşmasına neden olur. 

Sosyal Fobinin Belirtileri Nelerdir?
Sosyal Fobi; yüz kızarması, el titremesi, baş dönmesi, aşırı terleme ve ani tuvalete gitme isteği gibi belirtilere neden olabilir. Eğer sosyal fobiniz varsa korkulan sosyal durumlar ile karşı karşıya kaldığınızda bu belirtilerden bir veya birkaçından şikayetçi olabilirsiniz. Bazı vakalarda sadece kaçınılan durumun düşüncesi dahi korku yaratabilir. Belirtileri engellemek için her şeyi deneyebilirsiniz. Ancak kaçınma yöntemleri kaçınılan belirtiler kadar hayat kalitenize zarar verici olabilir. 

Sosyal Fobi Tedavi Edilebilir mi?
Evet, kesinlikle. Doktorunuz size ilaç tedavisi, davranış tedavisi veya her ikisinin kombinasyonunu önerebilir. Binlerce sosyal fobi hastası bu tedavilerden yararlanmıştır. 

Sosyal Fobisi olduğundan şüphelendiğim bir arkadaşım/akrabam var. Yardımcı olabilir miyim? 

Arkadaş ve akrabaların yardımı büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Şu önerilere dikkat edin: 

Durum hakkında daha fazla bilgi edinin. 

Ortada gerçek bir problem olduğunu kabul edin. Sosyal Fobi sadece ileri derece utangaçlık değildir, tıbbi bir rahatsızlıktır ve ciddi şekilde ele alınmalıdır. 

Anlayışlı olun, hastaya problemlerini anlatmak için zaman tanımanın onun daha az izole olmasını ve durumundan daha az utanmasını sağlayacağını hatırlayın. 

Sosyal Fobiyi herhangi birinin hastasıymış gibi değerlendirmeyin. Ne siz ne de hasta bu durumdan sorumlu tutulabilir. 

Hastayı profesyonel yardım almaya teşvik edin. Bunun zor bir karar olduğunu ve sosyal fobinin doğası gereği, hastaların yabancılardan yardım istemekten korktuklarını unutmayın. 

Tedavi başladığı zaman hastanın tedaviyi sürdürmesi için onu teşvik edin. Küçük de olsa her gelişme karşısında memnuniyetinizi belirtin. 

Tedavi etkili olmaya başladığında hasta korktuğu durumlarda yüzleşmek için cesaret kazanacaktır. Bu noktada sizin destek ve anlayışınız hayati önem kazanmaktadır. 

Evde hasta mümkün olduğunca normal bir hayat tarzı içinde olmaya teşvik edilmelidir. Korku ve anksiyetesini gidermek için kendi hayat tarzınızı ona adapte etmeye çalışmayın.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 10:18:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
AIDS ve HIV Tedavisi
AIDS ve HIV Tedavisi
AIDS ve HIV Tedavisi İçin Aranan Yollar Artık HIV enfeksiyonu tedavisi için çok sayıda ilaç mevcuttur; bunlardan bazıları AZT (zidovudin), ddI (didanosin), ddC (salsitabin), d4T (stavudin) ve 3TC (lamivudin) gibi nükleosid ters transkriptaz inhibitörleri, nevirapin ve delavirdin gibi nükleosid olmayan ters transkriptaz inhibitörleri ve sakinavir, ritonavir ve indinavir gibi...
»» devamını oku »»
Diş Ağrısını Azaltmanın Pratik Yolu
Diş Ağrısını Azaltmanın Pratik Yolu
Ağrıyan dişe ne yapılır? Dişiniz çok ağrıyor ama hiçbir şey gidermiyor olabilir. Doktorla olan randevunuza da daha zaman vardır. Korkunç şekilde ağrı veren dişinizin daha fazla ızdırap vermemesi için maydanoz, çiğnemeyi deneyin. Ağrıyan dişinizle çiğnediğiniz maydanoz acınızı biraz olsun hafifletecektir. Ayrıca taze naneyi de aynı şekilde çiğnemek çok yararlıdır. Hatta...
»» devamını oku »»
Depresyon ve Kemiklerimiz
Depresyon ve Kemiklerimiz
Depresyondaki kadınlarda kemik yıkımı daha fazla Orta yaşlı kadınlarda yapılan yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre depresyon, kemik mineral yoğunluğunu azaltarak osteoporoz riskini artırıyor.  Ortalama yaşları 41 olan 48 kadında yapılan çalışmada, kadınların yarısında depresyon vardı. Depresyonlu ve depresyonsuz gruplar arasında yaş, ırk, vücut kütle endeksi ve menopoz...
»» devamını oku »»
Tansiyon Aleti Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler
Tansiyon Aleti Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler
Tansiyon aleti seçerken nelere dikkat etmeli? Düzenli olarak tansiyonunuzun ölçülmesi gerekiyorsa, evinizde bir tansiyon aleti almadan önce seçeceğiniz aletin hem kesin ölçüm yapmasına hem de kolay kullanılabilmesine dikkat etmelisiniz.  Civa sütunlu tansiyon aletleri (doktor muayenehanelerinde bulunan tipte aletler) en kesin ölçüm yapan araçlardır. Ancak bu tip cihazlarda...
»» devamını oku »»
AIDS
AIDS'in Seyri ve HIV Bulaşmasını Önleme
AIDS Hastalığının Gidişi HIV'e maruz kalma her zaman enfeksiyonla sonuçlanmaz, yıllar boyu tekrarlanarak maruz kalan bazı kişilerde enfeksiyon gelişmemiştir. Dahası, enfekte kişilerin pek çoğu on yıldan uzun süre hastalanmamıştır. Günümüzdeki ilaç tedavisinden yararlanmayan ve HIV ile enfekte bir kişide enfeksiyondan sonraki birkaç yıl içinde AIDS gelişmesi olasılığı yüzde...
»» devamını oku »»
AIDS
AIDS'in Belirtileri Nelerdir
AIDS'in Belirtileri Bazı kişilerde HIV enfeksiyonunun ilk bulaşmasından birkaç hafta sonra enfeksiyöz mononükleoza benzer belirtiler ortaya çıkar. Ateş, döküntüler, lenf düğümlerinde şişme ve genel rahatsızlık hissi 3-14 gün sürebilir. Bundan sonra belirtilerin çoğu kaybolur, lenf düğümleri şiş kalabilir. Ek belirtiler yıllarca görülmeyebilir. Ancak, kanda ve diğer vücut...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder