Kümes Hayvanları Nasıl Servis Edilir

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kümes Hayvanları Nasıl Servis Edilir hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Sofrada kümes hayvanları nasıl servis edilir ve nasıl yenir?
Büyük tabaklar içinde süslü bir şekilde kesilmiş ve garsonlar tarafından yönetilen büyük ve resmi ziyafetler dışı, özel aile davetlerinde sofraya getirilen tavuk, piliç, hindi ve kaz gibi bütün kümes hayvanlarını kesmek ve davetlilerin tabaklarına servis yapmak görevi her vakit ev sahibesine aittir.

Bu böyle olmakla, sofraya getirilmiş olan bu hayvanları, elleri titremeden, etrafa sıçratmadan düzgün bir şekilde parçalara kesebilecek ev sahibeleri de kanımca pek çok olmasa gerektir.

Bu durumu göz önünde tutarak, bunları sofrada etrafa sıçratmadan, düzgün parçalara ayırabilmek konusunda bazı öğütlerle, kesmenin kolay bir yöntemini burada anlatalım.

Kümes hayvanları sofrada nasıl kesilmeli ve servis edilmeli
Büyük bir tabak içinde kesilmemiş bir halde sofraya getirilen her hangi bir kümes havanını önceden başka bir tabağa aktararak büyük tabak içindeki salçanın sağa sola sıçramasına, ya da bulaşmasına engel olmalıdır.

Sonra başka tabağa almış olduğumuz bu hayvanı tabakta sırt üstü duruma getirerek sol, elimizdeki büyük servis çatalını tavuğun göğsüne sıkıca batırarak ve bastırarak hayvanın kolayca oynamamasını sağladıktan sonra sağ elimizdeki ucu sivri ve çok keskin servis bıçağı ile de, iç taraftan olmak üzere, önce tavuğun butlarını kalça yönüne doğru keserek gövdeden ayırmalıdır. Yemek, konuk adedine göre butları kemiklerinden ikiye de ayrılabilir.

Bundan sonra, sol elimizdeki çatalı bu kez de kanat altından saplayarak, tavuğun her iki taraflarındaki göğüs etlerini, göğüs kemiği yönüne doğru ve kanat da göğüs etlerine yapışık bir halde olmak üzere keserek göğüs etlerini de çıkardıktan sonra çıkarılan her göğüs etini de tavuğun büyüklüğüne ve konuk sayısına göre iki veya üç düzgün parçaya kesmelidir. Kanada rastlayan göğüs eti az miktarda bırakılmalıdır.

En son olarak da tavuğun baş, arka ve sırt kısımlarını parçalara ayırdıktan sonra konuklara servis edilmek üzere bu parçaları tekrar salçalı servis tabağına almalıdır. Tavuk veya. hindinin boyun, arka ve sırt kısımlarını ancak ev halkından olan kimselere vermek gerekir.

Yukarıdaki anlattıklarımıza kesinlikle uyulduğunda bir sıkıntı duymadan konuklara bir tavuğu kolayca parçalayabiliriz. Ancak kendimize güvenemediğimiz de bu işlemi mutfakta yaparak, parçaları servis tabağına zevkli bir şekilde yerleştirmeli ve sofraya getirmeliyiz.

Davetlilerin de tabaklarına almış oldukları parçaları, mümkün olduğunca bıçakla keserek yemeleri gerekir.

Her ne kadar bazı memleket adetlerince kanat gibi kesilebilmesi güç olan kısımları, elleri kirletmeden kemiği ucundan dokunur gibi tutarak yemeğe izin varsa da, genellikle yüksek sosyetede, büyük sofra ve ziyafetlerde bu şekilde yemek hiçbir vakit uygun değildir.

Kümes hayvanlarının, çorba, yumurta, balık veya etten sonra, sebze, pilav, makarna, börekten önce servis yapılması gerekir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.12.2014 12:30:52
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Davetlerde Peynir Nasıl Yenmeli
Davetlerde Peynir Nasıl Yenmeli
Davet sofralarında peynir ve zeytin nasıl yenmeli ve ne zaman servis edilmeli? Peynir alaturka sofralarda meze olarak yemekten önce, alafranga sofralarda ise sindirici olarak yemeğin sonunda olmak üzere iki şekilde servis edilmektedir. Gerek meze olarak, gerekse yemek sonu, sindirim için alınmış peyniri, tabağımızda bıçakla kesmemiz ve kestikten sonra da peyniri sol...
»» devamını oku »»
Sofrada Oturma Şekli
Sofrada Oturma Şekli
Sofrada oturma kuralları ve şekilleri Sofrada masanın, ne çok uzağında, ne de çok yakınında oturmamalıdır. Masadan çok uzakta oturduğumuzda, sırtımızın yuvarlak bir hal almasıyla gülünç bir şekle girmiş oluruz. Pek yakınına oturduğumuzda ise hareketlerimizde serbest olamayacağımız gibi yemek yerken de başımızı tabağa eğmek olasılığı elde edemeyiz. Mesela çorba içerken,...
»» devamını oku »»
Masada Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Masada Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Masada nasıl davranmalıyız Sofrada otururken, iki tarafa yalpa yapmak, sallanmak, başı arkaya doğru atmak kesinlikle doğru bir davranış değildir. Sofrada ancak doğal bir halde oturmak gerekir. Sofra, sofradaki tabakların çevresindeki takımlar birer oyuncak olmadıkları için, vakit geçirmek amacıyla veya dalarak, çatal, bıçak, kaşık, bardak, ve benzerleri ile oynamak nazik...
»» devamını oku »»
Tabak Seçimi ve Kullanımı
Tabak Seçimi ve Kullanımı
Tabak çeşitleri ve kullanım şekilleri Tabaklar, gerek renkleri ve gerekse cinsleri bakımlarından ev sahiplerinin özel zevklerine bağlıdır. Aynı desenden yapılmış tabak takımları şimdiye dek, büyük rağbette olmakla beraber, yemek, pasta ve meyve tabaklarının çeşitli modellerden oluşumu da zevksizlik sayılır. Yalnız kullanılacak başka başka modellerdeki tabakların aynı boyda...
»» devamını oku »»
Sofrada Ekmek Nasıl Yenmeli
Sofrada Ekmek Nasıl Yenmeli
Yemek yerken ekmeği nasıl yemeliyiz? Sofrada önümüzdeki ekmek dilimini ısırmak doğru olmadığı gibi bıçakla parça veya parçalara bölmek de doğru değildir. Ekmek dilimini ancak yenebilecek büyüklükte, elimizle kopardıktan sonra, koparılan lokmayı sol elimizle ağza götürmek ve yedikten sonra diğer parçayı kopararak yemeye devam etmeliyiz. Ekmek parçaları sofra takımlarından...
»» devamını oku »»
Misafirlikte Çocuk
Misafirlikte Çocuk
Davet edilen yere giderken hediye götürülmeli mi? Her hangi bir yere davet edildiğinizde, o yere giderken hediye götürülmesi kadar doğru ve yerinde bir davranış yoktur. Fakat götürülecek hediyenin de yiyecek ve içecek gibi şeyler olması pek doğru değildir. Yiyecek ve içecek gibi hediyeleri ancak çok samimi ve teklifsiz arkadaşlara götürmek olağandır. Yeni tanışılan veya...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder