Enginarın İçindeki Vitaminler ve Faydaları

Kadınlar için SEBZE YEMEKLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Enginarın İçindeki Vitaminler ve Faydaları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SEBZE YEMEKLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Enginarın içinde barındırdığı vitaminler ve vücuda etkileri
Sebzelerin nimetleri çok eski çağlardan beri bilinmiş ve bu sebzelerden pek çoğu ilaç olarak kullanılmış. Bu sebzelerle yapılan ilaçlara daha sonra "kocakarı ilaçlan" denilmiş, ama ilaç sanayinin gelişmesinde de bütün bu sebze ve otların büyük katkıları olmuş. Sebzeler sağlık için o denli yararlı sayılmış ki örneğin 1813 yılında şair Shelley, insanın sindirim sisteminin yalnızca bitkisel besinleri parçalayacak biçimde yaratıldığını öne süren bir tez bile yayınlamış. Bernard Show, 25 yaşından sonra sadece sebzelerle beslenmeye başlamış ve tam 94 yaşına kadar yaşamış. İşte şifa niyetine kullanılan bu  sebzelerin başında da enginar geliyor.

Enginarın tarihçesi
Latince "Cvnara scolvmus" eski Yunancada anginara diye adlandırılan enginarın anavatanı Akdeniz sahilleridir. Keşfedilmesi uzun sürmemiş ve Sicilya'dan Avrupa'ya yayılmış. Tıpkı doğal bir şifa kaynağı gibi. Önceleri ilaç niyetine kullanılmış ve daha çok yaşlılarla sinir hastalarına verilmiş. Romatizma ve skorbit hastalıklan için de yaygın olarak kullanılmış.

Enginarın afrodizyak etkileri de ilkçağlardan beri biliniyormuş. Hatta bu yüzden, tarih boyunca dönem dönem "kadınlara yasak" edilmiş, yetiştirilmesi sınırlandırılmış. Fransız kraliçesi Catherine Medicis bu sınırlandırmayı kaldırmış ve ancak ondan sonra enginar kültürü orta Avrupa'da yaygınlaşmaya başlamış.

Enginarın yararları
İlk çağlardan beri yararları keşfedilen, ilaç niyetine kullanılan enginarın bugün içeriği yararlarının nedenleri de biliniyor. 100 gram, yani bir orta boy enginarda neler bulunduğunu tabloda görüyorsunuz. Şimdi en fazla içerdiği maddelerin sağlığımız için ne gibi yararları olduğunu görelim.

A vitamini enginar
Vücudumuzu örten derinin onarılması için gerekli olan bir vitamindir. Görüşümüzü etkileyen göz retinası için de A vitamini gerekir.

Bl vitamini enginar 
Vücudumuzdaki karbonhidratların enerji sağlamak için parçalanmalarına B1 vitamini vardımcı olur. Ancak ısıyla büyük ölçüde kaybolan bir vitamin olduğundan, bu vitamini içeren sebzelerin çok fazla pişirilmemesi gerekir.

Mineraller ve enginar
Enginarda bol miktarda bulunan potasyum, kalsiyum, demir, hücrelerin içindeki ve dışındaki sıvıların dengesini korurken, kasların ve sinirlerin de iyi çalışmasını sağlıyor. Bu sebzenin en büyük özelliği karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılması, karaciğerde ve safrakesesinde toplanan yağların, alkol ve nikotinin atılmasını sağlamasıdır.

Taze yaprakları ve kökleri, içerdiği cinarin adlı madde sayesinde böbrekleri temizler, safranın akışını kolaylaştırır. Ateş düşürücü, kuvvetlendirici ve iştah açıcı özellikleri de vardır.

Enginarın diğer bir üstünlüğü de kolesterolünün bulunmaması. Ayrıca cinarin, vücudumuzda bulunan amonyak ve kolesterolü azaltıcı etkilere de sahip. Böylece bu sebze, damar sertliği oluşmasında etkili olan faktörleri de azaltmış oluyor.

Çiğ olarak yenen körpe enginar, kronik bağırsak enfeksiyonlarında ve sindirim sistemi bozukluklarında, vücudumuzun kaybettiği mineral ve vitaminleri büyük ölçüde gideriyor.

Enginar pişmiş havuçla yenir veya sıkılmış taze enginar suyu ile bir kür yapılırsa, sarılık hastalarına iyi geldiği yaygın bir kanı.

Tüm bu yararlarına karşın, enginardan emziren annelerin kaçınması gerektiği, çünkü enginarın sütün oluşmasını engelledigi de, yine yaygın kanılar arasında. Diyet yapanlar için de göz ardı edilemeyecek bir sebze enginar. Çünkü 100 gramında sadece 53 kalori bulunuyor.

Enginarın çeşitleri
Bir Akdeniz ülkesi olarak biz de de bol miktarda yetişen bir sebze enginar. Daha çok killi, kumlu, rutubetli topraklarda yetişiyor, boyu 50 ila 150 cm. kadar uzayabiliyor ve mavi-mor çiçekler açıyor.

Yerli çeşitleri arasında şıra, bayrampaşa, darıca, sakız enginarlarını sayabiliriz. Yabancı çeşitleri arasında en fazla tanınanlar britanya, provans, laon, venedik ve malta enginarlandır

Enginarın içeriği
100 gr. yani 1 orta boy enginar için
Demir........................1,1 mgr.
Fosfor.........................70 mgr.
Kalori..................................53
Karbonhidrat................7,8 gr.
Kalsiyum...................50 mgr.
Kolesterol.........................yok
Magnezyum................30 mgr.
Potasyum.................118 mgr.
Protein.........................3.0 gr.
Selüloz.........................1,5 gr.
Sodyum......................45 mgr.
Su..............................82,5 gr.
Yağ...............................0,2 gr.
Vitamin A......................280mg.
Vitamin B1................0,15 mg.
Vitamin B2................0,05 mg.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
1.06.2015 18:11:38
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yumurtalı Sosis Tarifi
Yumurtalı Sosis Tarifi
Yumurtalı sosis tarifi Yumurtalı sosis için gerekli malzemeler 250 gram salça, 5 adat yumurta, 1 kaşık yağ, 1-2 adet yeşil biber, 1 kaşık domates salçası. Yumurtalı sosis yapımı - Sosisleri yıkayıp kibrit çöpü kalınlığında dairelere doğrayın.  - Yağı tavaya koyunuz. Sosisleri ve doğranmış biberi koyup orta hararetli ateşe koyunuz.  - Salçayı sulandırıp sosislere ilave...
»» devamını oku »»
Zeytin Yağlı Bezelyeli Enginar
Zeytin Yağlı Bezelyeli Enginar
Hazırlama süresi: 20 dakika Pişirme süresi: 20 dakika 4 kişilik Zeytinyağlı bezelyeli enginar için gerekli malzemeler 4 iri enginar 1,5 Limonun suyu 300 gr bezelye 4 taze soğan 6-7 arpacık soğan 3-4 dal dereotu 1.5 çay bardağı zeytin yağı 1 su bardağı su 1 tatlı kaşığı toz şeker Tuz Süslemek için Küçük küpler halinde doğranmış havuç Zeytinyağlı bezelyeli enginar tarifi -...
»» devamını oku »»
Brüksel Lahanası Sotesi
Brüksel Lahanası Sotesi
Brüksel lahanası sotesi için gerekli malzemeler 600 gr Brüksel lahanası 4 taze soğan veya 4-5 arpacık soğan 2 diş ezilmiş sarımsak 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 küp et, tavuk, sebze bulyon Brüksel lahanası sotesi yapımı - Brüksel lahanalarını yıkayın ve diklemesine ikiye kesin.  - Soğanları incecik doğrayın. Genişçe bir tavaya yağı koyun. - Lahanaları yan yana dizin. Üzerine...
»» devamını oku »»
Yumurtalı Patates Tarifi
Yumurtalı Patates Tarifi
Yumurtalı patates tarifi Yumurtalı patates için gerekli malzemeler 5 yumurta 2-3 patates 2 kaşık yağ 2-3 domates Tuz, karabiber 2-3 yeşil sivribiber veya dolmalık biber 1 soğan Yumurtalı patates yapımı - Patatesleri soyunuz. Fındık büyüklüğünde doğrayın.  - Bir tencereye yağı, kıyılmış soğanı ve biberi koyup hafifçe kavurunuz.  - Domateslerin kabuklarını soyup fındık...
»» devamını oku »»
Pastırmalı Kuru Fasulye
Pastırmalı Kuru Fasulye
Hazırlama süresi: 10 dakika Pişirme süresi: 40 dakika 4 kişilik Pastırmalı kuru fasulye için gerekli malzemeler 2 su bardağı kuru fasulye 5 dilim pastırma 3 soğan 2 domates 2 sivri biber 3 çorba kaşığı sıvı yağ 1 çorba kaşığı domates salçası Tuz, karabiber Pastırmalı kuru fasulye tarifi - Kuru fasulyeyi akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip biraz diri kalacak...
»» devamını oku »»
Patlıcan Kuleleri
Patlıcan Kuleleri
Hazırlama süresi: 30 dakika Pişirme süresi: 5 dakika 4 kişilik Patlıcan kuleleri için gerekli malzemeler 3 bostan patlıcanı 1 çorba kasesi un Kızartmak için sıvı yağ 6 patates 2-3 taze soğan 3 dal dereotu 4 yeşil zeytin 4 çorba kaşığı krem peynir 1 çorba kaşığı zeytin yağı Tuz, karabiber Domates sosu için gerekli malzemeler 1 çorba kasığı zeytin yağı 3 domates 3 diş sarımsak...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder