Kansızlık (Anemi)

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kansızlık (Anemi) hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kansızlık (Anemi) nedir?
İnsan vücudundaki organların ve dokuların düzenli olarak oksijene ihtiyacı vardır. Anemi; kandaki alyuvar sayısının azalmasına veya alyuvarda oksijen taşıyan hemoglobin molekülünün azlığına bağlı olarak ortaya çıkar. Sonuçta, dokulara yeterli miktarda oksijen gidemez. Anemi, hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek düzeyde olabilir. 

Vücutta yüksek miktarda kan kaybı, veya alyuvar yapımının azalmasına veya yıkımının artışına sebep olan bir rahatsızlık söz konusu olduğunda anemi meydana gelir. Hemoglobin, alyuvarların temel yapı taşıdır ve oksijen taşır. Dolayısıyla, hemoglobin miktarının yetersiz olduğu veya yapısal bozukluk sebebiyle görevini yerine getiremediği durumlarda da anemi görülür. 

Yüzlece anemi türü vardır. Bunların çoğunluğu ender görülür. Hemoglobin konsantrasyonunun erkekler için 14gr/dl''nin, kadınlar için ise 12gr/dl''nin altına inmesi anemi olarak kabul edilir. 

Kansızlığın (anemi) belirtileri nelerdir? 
- Diş etlerinin, tırnak yatağının, göz kapaklarının içinin ve avuç içi çizgilerinin soluk olması 

- Dudakların mavi-mor renkte, deride solukluk 

- Halsizlik, çabuk yorulma hissi 

- Egzersiz yapıldığında nefes darlığı çekmek, çarpıntı 

- Kulaklarda uğultu ve çınlama 

- Özellikle bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi 

- Yutma güçlüğü 

- Tırnaklarda şekil değişikliği 

- Adet bozuklukları 

- Kronik bacak ülserleri 

- Dalağın büyümesi 

- Kalpte ritm bozuklukları ve normal kalp seslerinden farklı sesler duyulması 

Kansızlığın nedenleri
Kan Kaybı 
Akut kanama (büyük bir kan damarının kesilmesi veya hasara uğraması sonucu) 

Kronik kanama (mide ülseri, barsak tümörü veya hemoroid sonucu) 

Yetersiz Alyuvar Yapımı 
Temel besin maddelerinin eksikliği (vitamin B12, vitamin C, folik asit, demir) 

Kemik iliği hasarı (radyasyon, tümör oluşumu, lösemi) 

Kemik iliğinin baskılanması (kemoterapi ilaçları) 

Kalıtsal bozukluklar 

Endokrin bozukluklar (tiroid veya böbrek yetmezliği) 

Alyuvarların Aşırı Yıkımı (hemolitik anemi) 

Alyuvar dışı nedenler 

1. Fiziksel ve kimyasal maddeler (örn; termal ilaçlar, zehirler) 

2. Enfeksiyon (örn; sıtma) 

3. Dalak bozukluğu 

4. Tümör oluşumu (lenfoma) 

5. Bağ dokusu hastalıkları (lupus) 

6. Sebebi bilinmeyen bozukluklar 

B. Alyuvara bağlı nedenler 

1. Anormal hemoglobin yapısı 

2. Hem ve globin sentezinde bozukluk 

3. Enzim eksiklikleri 

4. Alyuvar hücre zarının bozuklukları 

5. Kalıtsal bozukluklar 

Demir, hemoglobinin temel yapı taşıdır. Demir eksikliği anemisi ise tüm dünyada en sık rastlanan anemi çeşididir. Nedenleri: 

- Gıdalarla yetersiz demir alımı 

- Barsaklarda demir emiliminin bozulması (örn; geçirilmiş mide-barsak ameliyatları sonucu) 

- Kan kaybı (ağır adet kanaması) 

- Demir gereksiniminin artması (özellikle büyüme çağındaki çocuklarda, gebelerde, emziren annelerde, adet görmeye başlayan kız çocuklarında) 

Kansızlık (Anemi) nasıl teşhis edilir?
Tedaviye başlamadan önce aneminin çeşidi ve nedeni bulunmalıdır. Kan testleri aneminin beslenme bozukluğuna mı yoksa diğer nedenlere mi bağlı olduğunu ayırt edebilir. 

Kansızlık (Anemi) nasıl tedavi edilir?
Demir eksikliği anemisi: Öncelikle tüm kan kaybı sebepleri araştırılmalıdır. Mide-barsak ve jinekolojik incelemeler yapılmalı, gizli kanama odağı aranmalı, radyolojik ve endoskopik araştırmalar tamamlanmalıdır. 

- Kan kaybı varsa, kanama sebebine yönelik tedavi yapılır. 

- Demir emilim kusuru, ağızdan alınan demire tahammülsüzlük ve sindirim sistemi hastalıkları yoksa; demir tabletleri kullanılır. 

- Ağızdan demir tableti almak faydasız ise; kas içine demir enjekte edilir. 

Vitamin B12 ve Folik asit eksikliğine bağlı anemi: Eksikliği bulunan maddeler doktorun uygun gördüğü şekilde hastaya verilir. 

Hemolitik anemi: 
- Kortikosteroidler, azathioprine veya cylophosphamide gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlarla antikorlar kontrol altına alınır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen vakalarda, dalağın ameliyatla alınması düşünülür. 

- Alyuvarların dalakta aşırı yıkımına bağlı hemolitik anemide, dalak ameliyatla alınır. 

- Hemolitik olaya yol açan veya arttıran etkenler giderilmeye çalışılır. 

- Kalıtsal hemolitik anemilerde genetik danışmanlara başvurulmalı, akraba evliliğinden kaçınılmalıdır. 

Kemik iliği bozukluğuna bağlı anemi: 
- Kemik iliğini etkileyen ilaç ve maddelerden kaçınılmalıdır. 

- Enfeksiyon ve kanama eğilimi ile mücadele edilir. Uygun antibiyotikler verilir, gerektiğinde tam kan veya trombosit nakli yapılır. 

- Uygun vakalarda kemik iliği nakli yapılır. 

Kansızlık (Anemi) olması nasıl önlenir?
- Aşırı alkol alımından uzak durun. Kronik olarak alkol almak, beslenme bozukluklarına sebep olabilir ve sindirim sisteminde folik asit emilimini bozar. 

- Vücudunuzun vitamin ve mineral dengesini sağlamak amacıyla her gün multivitamin hapları alın. 

Kansızlıkta (Anemi) doktora ne zaman başvurulmalı?
- Bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi gibi vitamin B12 eksikliğine bağlı anemi belirtileri varsa. Bu hastalık, kemik iliği hasarına sebep olabilir. 

- Demir takviyesi alırken kusma, kanlı ishal, ateş, sarılık veya nöbet olursa. Bu durum, aşırı demir yüklemesinden kaynaklanabilir ve özellikle çocuklarda öldürücü olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 11:43:13
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı
Orta Kulak İltihabı ( Otitis Media) nedir? Kulak ağrısı nedenleri arasında ilk sırada gelir. Sıklıkla çocuklarda görülmekle beraber yetişkinler de otitis media geçirebilir. Genellikle soğuk algınlığı, grip veya bir başka solunum yolları enfeksiyonuyla beraber görülür. Bunun sebebi; orta kulağın, östaki tüpü adı verilen bir kanalla solunum yollarına bağlı olmasıdır.  Otitis...
»» devamını oku »»
Meme Kitleleri
Meme Kitleleri
Meme Kitleleri Kadın memesi ergenlik çağında, adet dönemlerinde ve gebelik sırasında sürekli değişim gösteren bir organdır. Bu değişimler aynı zamanda yaş ilerledikçe de devam eder. Memedeki pek çok değişiklik tümüyle doğaldır ve herhangi bir hastalığa işaret etmez ancak düzenli meme muayenesi ve kontrolü erken teşhis için önemlidir. Meme ağrısı ve memede ele gelen kitle...
»» devamını oku »»
Atlet Ayağı
Atlet Ayağı
Atlet Ayağı ( Ayak Mantarı) nedir? Ayağın nemli ve sıcak ortamında, deri ve tırnaklarda bulunan keratin adlı proteinle beslenerek çoğalan dermatofit türü mantarların neden olduğu kaşıntılı bir rahatsızlıktır.  Atlet Ayağı ( Ayak Mantarı) nın belirtileri nelerdir? - Genelikle başparmak arasında başlayan kaşıntı, kızarıklık. soyulma  - Ayak tabanında derini kuruması ve...
»» devamını oku »»
Bronşiolit Nedir, Çocuklarda Bronşiolit Tedavisi
Bronşiolit Nedir, Çocuklarda Bronşiolit Tedavisi
Bronşiolit Bazen sonbahar sonunda ve kış aylarında bronşiollerin iltihabı salgını olur. Bunun nedeni nezle yapan virüslerden herhangi biri olabilir, ancak nezleden farklı  bronşiol denilen, akciğerlerdeki ince kanalların iltihaplanmasıdır. Bu kanallar bebeklerde ve küçük çocuklarda pek ince okluğundan, en çok onlar etkilenir. Bu  etkilenme bazen ölümcül olabilir. Bronşiolit,...
»» devamını oku »»
Bademcik İltihabı
Bademcik İltihabı
Bademcik İltihabı ( Tonsillit) nedir? Tonsiller (bademcikler), boğazın arka kısmında yerleşmiş lenf dokusu kütleleridir. Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı antikor üretmekle görevlidirler. Bu dokuların kendisinde meydana gelen enfeksiyona ise "tonsillit" adı verilir.  Tonsillit daha çok 3-7 yaşlar arasındaki çocuklarda görülür. Bu yaşlarda tonsiller üst...
»» devamını oku »»
Adrenogenital Sendrom
Adrenogenital Sendrom
Adrenogenital Sendrom nedir? Kadınlarda, böbreküstü bezi veya over kaynaklı androjen hormonlarının fazlalığına bağlı olarak erkeklere özgü cinsiyet özelliklerinin ortaya çıkmasıdır.  Adrenogenital Sendrom belirtileri - Yüzde ve vücutta kıllanma   - Alından başlayan saç dökülmesi  - Adet görmeme  - Deride kalınlaşma ve akne  - Aşırı terleme  - Ses kalınlaşması  - Kas...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder