Kansızlık (Anemi)

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kansızlık (Anemi) hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kansızlık (Anemi) nedir?
İnsan vücudundaki organların ve dokuların düzenli olarak oksijene ihtiyacı vardır. Anemi; kandaki alyuvar sayısının azalmasına veya alyuvarda oksijen taşıyan hemoglobin molekülünün azlığına bağlı olarak ortaya çıkar. Sonuçta, dokulara yeterli miktarda oksijen gidemez. Anemi, hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek düzeyde olabilir. 

Vücutta yüksek miktarda kan kaybı, veya alyuvar yapımının azalmasına veya yıkımının artışına sebep olan bir rahatsızlık söz konusu olduğunda anemi meydana gelir. Hemoglobin, alyuvarların temel yapı taşıdır ve oksijen taşır. Dolayısıyla, hemoglobin miktarının yetersiz olduğu veya yapısal bozukluk sebebiyle görevini yerine getiremediği durumlarda da anemi görülür. 

Yüzlece anemi türü vardır. Bunların çoğunluğu ender görülür. Hemoglobin konsantrasyonunun erkekler için 14gr/dl''nin, kadınlar için ise 12gr/dl''nin altına inmesi anemi olarak kabul edilir. 

Kansızlığın (anemi) belirtileri nelerdir? 
- Diş etlerinin, tırnak yatağının, göz kapaklarının içinin ve avuç içi çizgilerinin soluk olması 

- Dudakların mavi-mor renkte, deride solukluk 

- Halsizlik, çabuk yorulma hissi 

- Egzersiz yapıldığında nefes darlığı çekmek, çarpıntı 

- Kulaklarda uğultu ve çınlama 

- Özellikle bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi 

- Yutma güçlüğü 

- Tırnaklarda şekil değişikliği 

- Adet bozuklukları 

- Kronik bacak ülserleri 

- Dalağın büyümesi 

- Kalpte ritm bozuklukları ve normal kalp seslerinden farklı sesler duyulması 

Kansızlığın nedenleri
Kan Kaybı 
Akut kanama (büyük bir kan damarının kesilmesi veya hasara uğraması sonucu) 

Kronik kanama (mide ülseri, barsak tümörü veya hemoroid sonucu) 

Yetersiz Alyuvar Yapımı 
Temel besin maddelerinin eksikliği (vitamin B12, vitamin C, folik asit, demir) 

Kemik iliği hasarı (radyasyon, tümör oluşumu, lösemi) 

Kemik iliğinin baskılanması (kemoterapi ilaçları) 

Kalıtsal bozukluklar 

Endokrin bozukluklar (tiroid veya böbrek yetmezliği) 

Alyuvarların Aşırı Yıkımı (hemolitik anemi) 

Alyuvar dışı nedenler 

1. Fiziksel ve kimyasal maddeler (örn; termal ilaçlar, zehirler) 

2. Enfeksiyon (örn; sıtma) 

3. Dalak bozukluğu 

4. Tümör oluşumu (lenfoma) 

5. Bağ dokusu hastalıkları (lupus) 

6. Sebebi bilinmeyen bozukluklar 

B. Alyuvara bağlı nedenler 

1. Anormal hemoglobin yapısı 

2. Hem ve globin sentezinde bozukluk 

3. Enzim eksiklikleri 

4. Alyuvar hücre zarının bozuklukları 

5. Kalıtsal bozukluklar 

Demir, hemoglobinin temel yapı taşıdır. Demir eksikliği anemisi ise tüm dünyada en sık rastlanan anemi çeşididir. Nedenleri: 

- Gıdalarla yetersiz demir alımı 

- Barsaklarda demir emiliminin bozulması (örn; geçirilmiş mide-barsak ameliyatları sonucu) 

- Kan kaybı (ağır adet kanaması) 

- Demir gereksiniminin artması (özellikle büyüme çağındaki çocuklarda, gebelerde, emziren annelerde, adet görmeye başlayan kız çocuklarında) 

Kansızlık (Anemi) nasıl teşhis edilir?
Tedaviye başlamadan önce aneminin çeşidi ve nedeni bulunmalıdır. Kan testleri aneminin beslenme bozukluğuna mı yoksa diğer nedenlere mi bağlı olduğunu ayırt edebilir. 

Kansızlık (Anemi) nasıl tedavi edilir?
Demir eksikliği anemisi: Öncelikle tüm kan kaybı sebepleri araştırılmalıdır. Mide-barsak ve jinekolojik incelemeler yapılmalı, gizli kanama odağı aranmalı, radyolojik ve endoskopik araştırmalar tamamlanmalıdır. 

- Kan kaybı varsa, kanama sebebine yönelik tedavi yapılır. 

- Demir emilim kusuru, ağızdan alınan demire tahammülsüzlük ve sindirim sistemi hastalıkları yoksa; demir tabletleri kullanılır. 

- Ağızdan demir tableti almak faydasız ise; kas içine demir enjekte edilir. 

Vitamin B12 ve Folik asit eksikliğine bağlı anemi: Eksikliği bulunan maddeler doktorun uygun gördüğü şekilde hastaya verilir. 

Hemolitik anemi: 
- Kortikosteroidler, azathioprine veya cylophosphamide gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlarla antikorlar kontrol altına alınır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen vakalarda, dalağın ameliyatla alınması düşünülür. 

- Alyuvarların dalakta aşırı yıkımına bağlı hemolitik anemide, dalak ameliyatla alınır. 

- Hemolitik olaya yol açan veya arttıran etkenler giderilmeye çalışılır. 

- Kalıtsal hemolitik anemilerde genetik danışmanlara başvurulmalı, akraba evliliğinden kaçınılmalıdır. 

Kemik iliği bozukluğuna bağlı anemi: 
- Kemik iliğini etkileyen ilaç ve maddelerden kaçınılmalıdır. 

- Enfeksiyon ve kanama eğilimi ile mücadele edilir. Uygun antibiyotikler verilir, gerektiğinde tam kan veya trombosit nakli yapılır. 

- Uygun vakalarda kemik iliği nakli yapılır. 

Kansızlık (Anemi) olması nasıl önlenir?
- Aşırı alkol alımından uzak durun. Kronik olarak alkol almak, beslenme bozukluklarına sebep olabilir ve sindirim sisteminde folik asit emilimini bozar. 

- Vücudunuzun vitamin ve mineral dengesini sağlamak amacıyla her gün multivitamin hapları alın. 

Kansızlıkta (Anemi) doktora ne zaman başvurulmalı?
- Bacaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi gibi vitamin B12 eksikliğine bağlı anemi belirtileri varsa. Bu hastalık, kemik iliği hasarına sebep olabilir. 

- Demir takviyesi alırken kusma, kanlı ishal, ateş, sarılık veya nöbet olursa. Bu durum, aşırı demir yüklemesinden kaynaklanabilir ve özellikle çocuklarda öldürücü olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 11:43:13
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Addison Hastalığı
Addison Hastalığı
Addison Hastalığı nedir? Böbreküstü bezlerinin kabuk bölgesinden salgılanma yetersizliğine bağlı olarak glukokortikoid ( kortizol ) ve mineralokortikoid (aldosteron) hormonların kanda azalmasıdır.  Addison Hastalığının belirtileri - Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal  - Kilo kaybı  - Açlık hipoglisemisi  - Ağız mukozasında ve deride...
»» devamını oku »»
Alkalilerle Zehirlenme
Alkalilerle Zehirlenme
Alkalilerle zehirlenme nedir? Çamaşır sodası, sud kostik (sodyum hidroksit ), potasyum hidroksit gibi alkali maddelerin yanlışlıkla veya intihar amacıyla içilmesi sonucu ortaya çıkar.  Alkalilerle zehirlenme belirtileri - Ağız, yemek borusu ve midede yanma ve ağrı  - Bulantı  - Deriye sıçramışsa yanık ve yaralar  Alkalilerle zehirlenme nasıl tedavi edilir?   - Sirkeli veya...
»» devamını oku »»
Saç Dökülmesi
Saç Dökülmesi
Saç Dökülmesi İnsan saçı, renk ve yapı açısından birbirinden çok farklıdır. Yaş, cinsiyet ve ırka bağlı olarak saç miktarı değişiktir. Bütün farklılıklara rağmen herkes için normal olan, başımızın üst ve arka kısmında saç bulunmasıdır. Bu bölgelerdeki saç miktarının giderek azalması durumunda ise kellik (alopesi) söz konusu olabilir.  Saç ve kıllar, avuç içi ve ayakların...
»» devamını oku »»
Kabızlık
Kabızlık
Kabızlık ( Konstipasyon, Peklik) nedir? Kabızlık , dışkılama sayısının ve miktarının azalmasıdır. Genel olarak; dışkı miktarı günde 50 gramdan azsa, çok kuru ve katıysa, ve dışkılama aralığı 48 saatten uzunsa kabızlıktan söz edilir.  Sindirim sistemi aldığımız gıdalardan vücudumuzun ihtiyacı olan maddeleri ayıklar, bunları kan dolaşımına verir ve sindirilmeyen atıkları...
»» devamını oku »»
Bronşektazi
Bronşektazi
Bronşektazi nedir? Küçük ve orta çaplı bronşların genişlemesidir.  Bronşektazi belirtileri nelerdir? - Kronik öksürük  - Bol, kötü kokulu, irinli balgam (özelikle sabahları)  - Kanlı balgam  - Nefes darlığı, morarma, çomak parmak  Bronşektazi nedenleri - Tüberküloz  - Tekrarlayan akciğer infeksiyonları (pnömoni, boğmaca)  - Bronş obstrüksiyonu (yabancı cisim, dıştan bası)  -...
»» devamını oku »»
Kuş Gribinin Görüldüğü Yerlere Giderken ve Dönerken Neler Yapmalıyız
Kuş Gribinin Görüldüğü Yerlere Giderken ve Dönerken Neler Yapmalıyız
Kuş Gribi Vakalarının Görüldüğü Bölgelerde Bulunurken Ne Yapmalı? - Canlı hayvan pazarları ve kümes hayvanları çiftliklerinde bulunulmamalı. - El hijyenine dikkat edilmeli, eller sık olarak su ve sabunla yıkanmalı veya alkol bazlı el temizleyicileri kullanılmalı. - İnfluenza virüsleri ısı ile tahrip olurlar. Virüs 60 derecede 30 dakikada ölür. Önlem olarak, tüketiciler kümes...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder