Balıkların Mevsimleri ve Özellikleri

Kadınlar için DENİZ ÜRÜNLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Balıkların Mevsimleri ve Özellikleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz DENİZ ÜRÜNLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hangi balık ne zaman yenir - Hangi balık nasıl pişer

Barbunya ve tekir balıkları
Beyaz etli olan bu balıkların en lezzetli zamanlan Ekim - Mart arasındadır. Barbunyanın en makbul olanı tanesi 150 - 200 gram gelenleridir. Benzeri olan Tekir balıklarının ise tanesi 50 - 150 gram arasında gelenleridir. Barbunya balıklarının renkleri kırmızı. Tekirlerin ise pembedir. Barbunyalar ızgaraya, Tekir de tavaya elverişlidir.

Dil balığı
Beyaz etli olan bu balığın en lezzetli zamanlan Kasım - Mart ayları arasıdır. En makbulleri, tanesi 250 - 400 gram gelenleridir. Daha küçükleri pek makbul sayılmazlar. Ancak siyah derisi yüzüldükten sonra Dil balığı tavaya elverişlidir.

Hamsi balığı
Siyah etli olan bu balığın en lezzetli zamanları Aralık ortalarından Mart sonuna kadardır, özellikle 11-12 santim uzunluğunda olanlar makbul sayılırlar. Hamsi balığı buğulama, ızgara ve tavaya elverişlidir.

İskorpit balığı
Beyaz etli olan bu balıkların en lezzetli zamanlan Ağustos - Şubat arasıdır. En makbulleri tanesi 250 - 300 gram gelenleridir. Etleri sert, amma lezzetlidir. Üstlerinde zehirli dikenler mevcuttur. Bu bakımdan bu balıklan daima balıkçılara ayıklattırmalıdır. İskorpit balığı çorba ve haşlamalara çok elverişlidir.

İstavrit balığı
Siyah etli olan bu balığın en lezzetli zamanlan Kasım - Mart arasıdır. En makbulü Karagöz İstavrit olarak adlandırılan tanesi 200 - 300 gram gelenleridir. Karaca denilen küçükleri lezzetsizdir. İstavrit tavaya elverişlidirler.

İzmarit balığı
Beyaz etli olan bu balığın en lezzetli zamanları Ekim - Mayıs arasıdır. Tanesi 70 - 80 gram gelenleri çok makbuldür. Lezzetli ve hafif, fakat kılçıklıdır. İzmarit balığı haşlamaya, pulları kazınmış ya da üstünün tulumu çıkarılmış olarak da ızgara ve tavaya elverişlidir.

Kalkan balığı
Beyaz etli olan bu balığın en lezzetli zamanlan Mart - Haziran sonuna kadardır. En makbulleri 3-4 kilo arasındaki erkek Kalkanlardır. Dişileri daha az çivili, fakat etleri daha yumuşaktır. Bir dişi kalkanda 1/2 - 1 kilo arasında yumurta çıkmaktadır. Bunların 200 - 750 gram arasında gelenlerine Kalkan yavrusu denilmektedir. Yavruların en lezzetli zamanlan ise Haziran - Ağustos arasındadır. Kalkan balığı tavaya elverişlidir.

Kaya balığı
En lezzetli zamanları Nisan - Haziran arasıdır. Kaya balıklarının Tokmakbaş, Saz Kayası, Salyangoz Kayası ve Dişli Kaya gibi dört cinsi varsa da en makbulü Tokmakbaş olarak adlandırılan Kaya balığıdır. Tokmakbaş kayanın başı büyük ve tokmak gibi, renkleri de siyah ve zeytunidir. Diğerlerinin ise başları oranca uzunca, renkleri de sarı kamış renkli ve esmerce renkler üzerinde koyu kahverengi dalgalar mevcuttur. Kaya balığı haşlama ve tavaya elverişlidir.

Kefal balığı
Beyaz etli bu balıkların en lezzetli zamanları Ekim-Nisan arasındadır. Tanesi 200 - 300 gram gelmektedir. Daha küçüklerine, cinslerine göre Ganyot ya da İllarya denilmektedir. Topbaş, Polaterina ve Altınbaş olarak üç ayrı cinse ayrılan bu balıkların en lezzetlisi Topbaş kefalidir. Topbaş kefallerinin adı gibi başları top gibi yuvarlak, renkleri kurşuni, gözleri de saydam bir perde ile yarıya kadar kapalıdır. Diğerlerinin ise başları sivri, vücutları biraz ince, renkleri de açık kurşuni, gözleri ise hafif sarımtıraktır. Kefal balığı dolmaya, haşlamaya ya da tavaya elverişlidir.

Kılıç Balığı
Siyah etli olan bu balığın en lezzetli ve yağlı zamanları Eylül ortalarından Kasım sonuna kadardır. Nispeten büyük ve etleri kırmızımtırak olmaktan çok beyazımsı olanları makbuldür. Kılıç balığı yağlı olduğu mevsimlerde ızgaraya, yağsız olduğu zamanlarda da tavaya elverişlidir.

Kırlangıç balığı
Beyaz etli olan bu balıkların en lezzetli zamanları Ağustos - Şubat arasıdır. Tanesi 1-8 kilo gelmektedir. Daha küçüklerine Mazak denilmektedir. Fakat kırlangıçların bir de benzerleri vardır ki, ismine Öksüz denir. Öksüz'ün eti lezzetsizdir. Her iki balığı birbirlerinden ayırt edebilmek için bu balıkların burunlarına bakmalıdır. Kırlangıcın burnu balık biçiminde olduğu halde, diğerininki çatal ve çatalın ucunda da dört, beş tane kırık dikenleri mevcuttur. Kırlangıç balığı balık çorbası, haşlama ve papaz yahnisine elverişlidir.

Levrek balığı
Beyaz etli bu balıkların en lezzetli zamanları Ekim - Haziran arasıdır. En beğenilenleri bir buçuk-iki kilo gelenleridir. Sırtları kurşuni, yanları gümüşidir. Benzerleri olan uzun levrek, adı gibi burun ve vücudu uzun, renkleri yeşile ya da açık kahverengiye çalar, etleri daha beyaz, fakat daha lezzetsizdir. Levrek balığı haşlama ve büyüklerinden fileto çıkartılarak tava ve ızgaraya elverişlidir.

Lüfer balığı
Beyaz etli olan bu balığın en lezzetli zamanları, Ekim - Ocak arasıdır. Boylarına göre adları da değişmekte olan bu balıkların en makbulleri 4-7 tanesi bir kilo gelen Lüfer balığıdır. Daha küçük olan Sarıkanat ve Çinakop yağsız, daha büyük Kufana da fazla yağlı olduklarından makbul sayılmazlar. Lüferler mevsiminde ızgaraya, sonraları da tavaya elverişlidir.

Mercan ve karagöz balıkları
Az yassı ve beyaz etli olan bu balıkların en lezzetli zamanları Kasım - Mayıs arasıdır. En makbulleri tanesi, 750 - 1500 gr. gelenleridir. Mercanın daha küçüklerine Mıngır denilmektedir. Mercan ve Karagöz balıkları haşlama ve tavaya elverişlidir.

Palamut balığı
Siyah etli olan bu balığın boylarına göre adları değişmektedir. Ağustos sonuna doğru Çingene palamudu olarak görünmeye başlayan bu balıklar bir süre sonra Palamut Vazonu, Ekim ve Kasım aylarında da asıl Palamut halini alırlar. Daha sonraları da Torik olarak piyasaya sürülürler. Palamut balığı tavaya elverişlidir.

Pisi balığı
Beyaz etli olan bu balığın en lezzetli zamanlan Ocak ve Nisan ayları arasıdır. Bir de bu balıkların benzerleri olan Derepisisi vardır ki, etleri gayet lezzetlidir. Derepisilerinin üst kısımları diğerlerinkinden daha açık renkte, özellikle karınları süt gibi beyaz ve birtakım esmer benekler mevcuttur. Pisi balığı tavaya elverişlidir.

Sardalya balığı
Siyah etli olan bu balığın en lezzetli zamanı Temmuz başından Eylül sonuna kadardır. Tanesi 9-15 santim arasında olanları makbuldür. Sardalya balığı ızgara ve buğulamaya elverişlidir.

Uskumru ve kolyoz balığı
Siyah etli olan bu balıklardan uskumrunun en lezzetli zamanları Kasım - Mart arasıdır. Kolyozlar şeklen Uskumruya çok benzerler. Fakat etleri çok lezzetsizdir. Uskumruların renkleri mavimsi olduğu halde Kolyozun ki açık yeşil ve gözleri de Uskumrunun gözlerinden iki misli büyüktür. Uskumrular özellikle ızgaraya, Kolyozlar da tavaya elverişlidir.

Istakoz ve böcek
Bunların en lezzetli ve bol olduğu mevsim Mayıs -Temmuz aylan arasında olanlardır. Bu hayvanların siyahımsı, koyu yeşil ve mavimsi gibi çeşitli renkte olanları vardır. Fakat her ne renkte olursa olsun bunların büyüklüklerine göre ele ağır gelenlerini tercih etmek gerekir. Ele mantar gibi hafif gelen ıstakozlar boş demektir. Pişirilmeleri ise, her ıstakozun bir santimi 45 saniye hesabıyla haşlanmalıdır. Örneğin, Istakozun uzunluğu 35 cm. ise; 35*45/60=26 dakika pişme süresi gibi. Böceklerin ise etleri beyaz, fakat sert ve lezzetsizdir. Böceklerde, ıstakozlarda ki gibi makaslar bulunmaması nedeniyle bunları kolayca ayırt etmek mümkündür. Böcekler; her bir santimi 1 dakika hesabıyla haşlanmalıdır. Yani 10 santim uzunluğunda bir böceği 10 dakika, 36 santim gelenlerini ise 36 dakika haşlamak gerektiği gibi.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
13.01.2015 10:13:26
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Balık Suyu
Balık Suyu
Balık suyu nasıl yapılır Ortalama kalorisi: 350 Balık suyu yapımı için gerekli malzemeler 3000  gram su, 12 bardak 2500   gram balık başı, kuyruğu ve kemiği 1   büyük havuç 1   büyük soğan 1/4 küçük pırasa 1 demet maydanoz Yarım demet kereviz yaprağı 2 diş sarımsak Tuz Balık suyu tarifi - Büyükçe bir tencereye; 12 bardak su, küçükçe kesilmiş bir havuç, 1 soğan, bir çeyrek...
»» devamını oku »»
Hardal Soslu Levrek
Hardal Soslu Levrek
Hardal soslu levrek için gerekli malzemeler 1 adet büyük boy deniz levreği 2- 3 çorba kaşığı zeytinyağı Hardal sos için gerekli malzemeler 6 diş sarımsak 1 adet yumurta sarısı 1 tatlı kaşığı acı hardal 1 su bardağı zeytinyağı 2 çorba kaşığı limon suyu Tuz,  Karabiber Hardal soslu levrek yapımı Sosu hazırlamak için sarmısağı ezin.  Daha sonra yumurta sarısı, hardal ve...
»» devamını oku »»
Maydanozlu Balık Fileto
Maydanozlu Balık Fileto
Balık fileto tarifi  (Fılet of fısh wıth parley) 6 kişilik Maydanozlu balık fileto için gerekli malzemeler 4 adet beyaz etli balık filetosu 1 kg. patates 450 gr. ıspanak 75 gr. tereyağı 1 adet soğan 6 dilim tost ekmeği 1 demet maydanoz Tuz, karabiber Maydanozlu balık filetonun limon sosu için gerekli malzemeler 225 gr. tereyağı 1 limonun suyu 1 çay bardağı et suyu Limon...
»» devamını oku »»
Fener Balığı Buğulama
Fener Balığı Buğulama
Fener balığı buğulama tarifi 4 kişilik Fener balığı buğulaması için gerekli malzemeler 1 kg. fener balığı (fileto çıkarılmış) 2 adet orta boy domates 3 - 4 adet sivri biber 1 limonun suyu 2 adet orta boy soğan 1/2 demet maydanoz 1 çay bardağı zeytin yağı 1 diş sarımsak 3 - 4 adet defne yaprağı Tuz Karabiber Fener balığı buğulaması yapımı - Balıkları yıkadıktan sonra yayvan...
»» devamını oku »»
Fırında Sütlü Balık
Fırında Sütlü Balık
Sütlü balık tarifi Hazırlama süresi: 35 dakika 4 kişilik Sütlü balık için gerekli malzemeler 600-700 gram beyaz etli bir balık (Orfoz, Levrek, Mezgit gibi) 250 gram mantar  2 adet küçük havuç  3 adet defne yaprağı 1 adet soğan  750 gram süt 45 gram un  50 gram margarin 50 gram kaşar peyniri  Tuz Karabiber Sütlü balık yapımı - Balığı fileto olarak ayıklatın. Mantarı ve havucu...
»» devamını oku »»
Hamsi Rulosu
Hamsi Rulosu
Hamsi rulosu tarifi 4 kişilik Hamsi rulosu için gerekli malzemeler 8 hamsi 1 su bardağı un Yarım haşlanmış tavuk göğsü Yarım su bardağı krema 20 gr haşlanmış nuar (dana budunda ki en büyük sinirsiz ve kemiksiz et) 5 kapari çiçeği 1 kornişon turşu Yarım demet maydanoz 1 çay kaşığı dolmalık fıstık 10 çekirdeksiz yeşil zeytin 4 mantar Tuz Hamsi rulonun sos malzemesi 1 su...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder