Annemin Pratik İçli Köftesi

Kadınlar için ET YEMEKLERİ bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Annemin Pratik İçli Köftesi hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz ET YEMEKLERİ kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Annemin Ev Yapımı İçlik Köftesi
Annemin yanına her gittiğimde olmaz ise olmazlarından birisi, içli köftedir. İçli köfteyi sevmeyen yoktur sanırım. Yapması biraz zahmetli ama yemesi de bir o kadar keyifli ve lezzetlidir. Arap mutfağından gelen ve asıl adı "Kibbe" olan "İçli Köfte" Yörelere göre yapılışı, ufak değişikliklere uğrar. Bu değişimlerin yanında birde kişilerde kendileri bir şeyler katar ve ortaya özünde aynı olan ama lezzette farklılıklar gösterebilen, içli köfteler çıkar. Bakalım annem ile benim elimden nasıl bir içli köfte çıkmış?

Annemin içli köftesinin dış malzemeleri
750 gram ince, köftelik bulgur
250 gram yağsız kıyma
2 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı un
2 yumarta
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı yenibahar

Annemin içli köftesinin iç malzemeleri
500 gram yağsız kıyma
6-7 tane orta boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı ezilmiş ceviz içi
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı yenibahar

Annemin içli köftesinin yapımı
- 2 saat öncesinden bulguru ve irmiği sıcak su ile ıslatıp, ağzını kapatarak bir kenarda kabarmaya bırakın. İrmik ve bulgur kabarana kadar biz iç malzemesini hazırlayalım.

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyduğunuz tencerenin içerisine kıymayı ilave edin. Kıyma rengini değiştirene kadar karıştırarak pişirin.

- Rengi dönen kıymanın içerisine, ince ince kıydığınız kuru soğanları ekleyin. Kuru soğanlar iyice pişip, kendini salana kadar ara ara karıştırın.

- Soğan ve kıyma iyice piştikten sonra içerisine, salçayı, baharatları, ince kıyılmış maydanozu ve tereyağını da ilave ederek, biraz daha karıştırarak pişirip, tencereyi ocaktan alın.

- Dövülmüş cevizide içerisine katarak karıştırıp, soğuması için bir kenara bırakın.

- 2 saat boyunca, içerisine sıcak su koyarak beklettiğimiz bulgur ve irmiğin içerisine, yumurtayı, baharatları ve kıymayı koyarak, bulgurlar iyice hamurumsu bir kıvam alıncaya kadar yoğurun.

- İçli köftenin bulgur karışımının olup olmadığını anlamak için, ufak bir top yapıp suyun içerisine atın. Eğer suya attığınız yuvarlama dağılmıyor ise, bulgurlu harç olmuş demektir. Dağılıyor ise yeterince yoğurulmamış demektir.

- Bulgurlu harcı da hazır ettikten sonra, içli köftenin iç harcını da yanınıza alarak artık yapmaya başlayabilirsiniz.

- Bir parça iyice yoğurduğunuz bulgur harcından alıp, avucunuzun içerisine yayın. İçerisine iç harcından dilediğiniz kadar koyarak, bohça şeklinde kapatın ve elinizi ara ara ıslatarak, yuvarlak bir şekil verinceye kadar avuç içinizde çevirin. Bunu yaparken çatlamamasına ve varsa çatlakları kapatmaya özen gösterin ki, pişirme esnasında dağılıp suya yayılmasın.

- Bütün iç harcını ve bulgur harcını istediğiniz büyüklüklerde toplar yaparak bitirdikten sonra, kaynattığınız ve içerisine limon sıkıp, tuz kattığınız suyun içerisine katıp, pişirin.

- Sıcak sıcak bekletmeden limon dilimleri ile servis yapın.

Not: Fazla yapıp, buzluğa atabilir ve daha sonra canınız istediğinde çıkartıp tüketebilirsiniz.

Annemin ve benim elimize sağlık...

Yazan ve yapan: enpratikkaidn
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
2.05.2015 11:28:23
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Peynir Soslu Kıymalı Rosto
Peynir Soslu Kıymalı Rosto
Hazırlama süresi: 20 dakika Pişirme süresi: 20 dakika 6 kişilik Peynir soslu kıymalı rosto için gerekli malzemeler 500 gr dana kıyma 3 dilim bayat ekmek içi 1 çay bardağı süt 2 yumurta 2 çorba kasığı rendelenmiş kaşar peyniri Yarım limon 2 soğan 5 taze sarımsak 2-3 dal maydanoz Yarım su bardağı sıvı yağ 1'er çay kaşığı kekik ve kimyon Tuz. karabiber Peynir soslu kıymalı...
»» devamını oku »»
Papaz Yahnisi
Papaz Yahnisi
6 kişilik Papaz yahnisi için gerekli malzemeler 750 gr kemiksiz dana eti 25-30 adet arpacık soğan 10-12 diş sarımsak Yarım su bardağı sıvı yağ 3 su bardağı sıcak su 10-12 mantar 6 çorba kaşığı kırmızı şarap veya sirke Yarım limonun suyu 1 çay kaşığı tarçın Yarım çay kasığı kırmızı toz biber 1 çay kaşığı karabiber Tuz Papaz yahnisi yapımı - Eti kuşbaşı doğrayın. Soğan ve...
»» devamını oku »»
Dömi Glas ( Et Suyu Özü )
Dömi Glas ( Et Suyu Özü )
Dömi glas nasıl yapılır (Et suyu özü) Ortalama kalorisi: 2575 Dömi glas için gerekli malzemeler 5 kilo kemik 10 kilo su, 3/4 teneke 1 kahve fincanı un 3/4 bardak domates salçası 1 bardak beyaz şarap 200 gram havuç 100 gram soğan, 1 büyük 5 adet defne yaprağı 10 adet tane karabiber 1/2 çorba kaşığı tuz Dömi glas tarifi - Bir tepsiye küçük parçalara doğranmış 5 kilo kemik,...
»» devamını oku »»
Soslu İşkembe Kızartması
Soslu İşkembe Kızartması
Soslu işkembe kızartması tarifi 6 kişilik Soslu işkembe kızartması için gerekli malzemeler 2 kg işkembe 1 soğan 1 domates 2 çay bardağı sıvı yağ 1 limonun suyu 1 su bardağı un 4 diş dövülmüş sarımsak, tuz Soslu işkembe kızartmasının yapımı - İşkembeyi temizleyip yıkayın. Tencereye alıp üzerini örtecek kadar su doldurun. Temizlenmiş bütün soğan ve ikiye bölünmüş domates ilave...
»» devamını oku »»
Yumurtalı Et (Elbasan veya Elbistan) Tarifi
Yumurtalı Et (Elbasan veya Elbistan) Tarifi
Yumurtalı et tarifi (Elbistan veya Elbasan tavası) Yumurtalı et (elbistan veya elbastı tavası) için gerekli malzemeler 750 gram kuşbaşı et 500 gram yoğurt 4 yumurta 2 kaşık margarin 1/2 limon Tuz, karabiber. Elbistan veya elbasan tavanın (yumurtalı et) yapımı - Eti, yağı, 2 su bardağı suyu tencereye koyup orta hararetli ateş üzerinde etler yumuşayıncaya kadar pişiriniz.  -...
»» devamını oku »»
Pırasalı Mantı (Aşak)
Pırasalı Mantı (Aşak)
Pırasalı mantı tarifi (Aşak) 4-6 kişilik Hazırlama süresi: 1 saat Pırasalı mantı için gerekli malzemeler 200 gram un= 1,5 su bardağından 1 yemek kaşığı eksik 1 tatlı kaşığı tuz  1 adet yumurta  500 gram pırasa  2 yemek kaşığı sıvı yağ  Acı kırmızı biber  Açmak için un  1-2 diş sarımsak  250 gram yoğurt  1 yemek kaşığı kuru nane  Karabiber Pırasalı mantı yapımı - Un, tuz,...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder