Mutfağın Dili ve Mutfak Sözlüğü

Kadınlar için YEMEK PİŞİRMEK İÇİN GENEL BİLGİLER bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mutfağın Dili ve Mutfak Sözlüğü hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz YEMEK PİŞİRMEK İÇİN GENEL BİLGİLER kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mutfakta kullanılan sözlük

Ahududu: 1 metre kadar yüksekliğe erişebilen dikenli, beyaz çiçekli ve çok yıllık bir bitkidir. Meyveleri kırmızı renkli ve tüylü olup taze olarak yenir veya reçeli yapılır.

Antipasto: İtalyanların meze çeşitleri.

Aspik: Jöle içerisinde dondurulmuş yemek, bir çeşit jelatin.

Bal: Arıların bitki ve çiçeklerden topladıkları çiçek özünden yapıp kovanlarındaki petek gözeneklerine doldurdukları ve rengi beyazdan esmere kadar
değişen, tatlı ve çok sağlıklı bir gıdadır, ince çiçek balı, yoğun orman balı gibi çeşitli türleri vardır.

Brandy: Ülkemizde konyak ya da kanyak olarak bilinen içkiye İngilizlerin verdiği addır.

Biotin: Üre oluşumunda sinir sisteminin çalışmasında işlevi olan, yetersizliğinde saç dökülmesi görülen B grubu vitaminlerindendir.

Çıçırgan: Kışın yapraklarını döken, çok dikenli bir çalı veya ağaççık. Meyveleri 6-9 mm. uzunluğunda, sarı veya turuncu renkte olur. Olgun meyveleri genellikle çiğ olarak yenir. Aynı zamanda meyvelerinden reçel veya ezme de yapılır. C vitamini yönünden çok zengindir.

Çöğen suyu: Tahin helvasının yapımında kullanılır. Çöğen suyu, helvanın yağlı kısmıyla sulu kısmının karışmasını sağlar.

Deniz börülcesi: 40 cm. kadar yükseklikte, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Deniz kenarlarında ve tuzlu topraklarda yetişir. Haşlandıktan sonra salata olarak yenir. İzmir pazarlarında satılmaktadır.

Eskalop: İnce dövülmüş tavuk göğsü veya dana eti. (Yağsız ve sinirsiz et) Galeta ununa bulanarak kızartılır.

Fondan: Şekerleme haline gelmiş, pastacılıkta kullanılan beyaz kalıp şeker.

Glüten: Buğdaydaki proteine denir. Elastiki yapıda olup. özellikle sert buğdaylarda daha çok bulunur. Glütene buğday özü adı da verilidir.

Graten: Bir yiyeceğin üzerine un, yağ, sütle yapılan "beşamel" sos döküp, peynir rendeleyerek, fırında kahverengi ince bir kabuk bağlayana kadar pişirmek.

Kafein: Çay, kahve, kakao ve kolalı içeceklerde bulunan, uyarıcı etkinliği olan bir madde.

Karamuk: 2 metreye kadar yükselebilen, çok dikenli, sarı çiçekli ve meyveleri siyah renkli bir çalıdır. Meyvaları taze veya kurutulmuş halde yenir. Sivas bölgesinde meyvelerinden yapılan tatlıya Garaş (Kara aş) adı verilir. Taze sürgünleri sebze olarak kullanılır.

Kef: Et haşlanırken suyunun üzerinde biriken tortu. Genellikle atılır, ama kef aslında protein olduğundan zararlı bir madde değildir.

Kefir: Sütün zararsız bakteri ve mayalarla mayalandırılmasından elde edilen, görünüşü karnabahara benzeyen maddeye ve bu maddenin süt içinde bekletilmesi ile elde edilen yoğurt kıvamlı ürüne verilen isim.

Kruton: Çeşitli biçimlerde kesilmiş, küp, üçgen, çiçek gibi, yağda veya fırında kızartılmış ekmek.

Malt: Bira yapmak üzere çimlendirilmiş ve daha sonra filizleriyle kökleri ayıklanmış arpadır. Fabrikada bira yapılırken, malttan maltözü denilen madde elde edilir.

Mayalanma: Zararlı olmayan bakteri ve mayalarla, besinlerin bileşimindeki karbonhidratların asit, alkol, karbondioksit gibi maddelere çevrilmesi, böylece değişik ürünlerin elde edilmesi.

Melas: Pancar ve şeker kamışı ezmesinden, şeker alındıktan sonra kalan şekerli sıvıya verien ad.

Nitrat: Et ürünlerine kırmızı rengini korumak ve dayanıklılığını arttırmak amacıyla katılan katkı maddeleri.

Pane: Bir yiyeceğin önce una, sonra yumurtaya, en son olarak da galeta ununa bulanıp kızartılması.

Pektin: Elma, ayva gibi meyvelerin hücre sıvısında doğal halde bulunan bir madde. Jöleli bir doku oluşturduğu için reçel ve marmelatlara katılır.

Poşe: Yumurtayı kabuksuz olarak kaynar suda pişirmek.

Şekerleşme: Reçel, şurup gibi gıdalara gereğinden çok şeker konması veya şekerin malzeme ile birleşmesini sağlayan limon suyu konmaması nedeniyle, şekerin kristalleşmesi durumu.

Tahin: Susamın ezilmesiyle yapılan yüksek enerjili besine verilen ad.

Tanen: Çay ve kahvenin koyu rengi ile buruk tadını veren madde. Demir içeren bir madde ile birlikte alındığında demirin ince bağırsaklarda kana geçişini azaltır.

Tulum peyniri: Tuluma basılarak yapılan bir çeşit peynir.

Vermut: Bitkilerle özel koku kazandırılmış olan tatlı bir şarap türü.

Yarma: Buğdayın haşlanmış, özel dibekle doğulmuş şekli.

Zerde: Safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç lapası. Düğünlerde pilavla yenmesi bir gelenektir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
11.03.2015 19:20:40
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Hayvansal Yağlar
Hayvansal Yağlar
Hayvansal yağ alırken nelere dikkat etmeli ve hangileri tercih edilmeli? Eritilmiş Urfa yöresi yağları ve eritilmemiş Karadeniz yöresi yağları olarak iki cinstir.  Urfa yöresi yağları   hangileridir: Urfa, Siverek, Diyarbakır yöresi ve Kars yağlarıdır. Bunlardan Urfa, Siverek, Diyarbakır yöresi olan beyaz renkteki bu yağlar koyun sütünden imal edilmektedirler. Ağırca, fakat...
»» devamını oku »»
Patlıcanların Yağ Çekmesini Önleyen Püf Nokta
Patlıcanların Yağ Çekmesini Önleyen Püf Nokta
Patlıcanları yağ çekmeden nasıl kızartırsınız? Patlıcanları daha iyi kızartmak için önce onları soyup, yarım santim kalınlığında dilimleyin. Üzerine bol tuz serpip bekletin. Bir iki saat bekletip acı suyun akmasını sağladıktan sonra, dilimlerin üzerini bıçakla sıyırarak yıkayın ve sıkın. Kurulanmış patlıcan dilimlerini pembeleşinceye kadar kızgın yağda kızartın. -...
»» devamını oku »»
Balık Pişirme de Püf Noktalar
Balık Pişirme de Püf Noktalar
Balık pişirirken koku olmasın diye ne yapmalı? Balığın en fazla kızartması yenir. Ancak balık kızartırken yayılan koku rahatsız eder. Balık kızartırken una katacağınız biraz Parmesan peyniri, balık kokusunu azaltacaktır.  Balığın daha lezzetli olması için ne yapmalı? Ayrıca, kızartılmış balığın daha lezzetli olması için de bir önerimiz var. Balıkları yıkadıktan sonra iyice...
»» devamını oku »»
Mutfakta Kullanılan Pratik Ölçüler
Mutfakta Kullanılan Pratik Ölçüler
Mutfakta Kolay Ölçü Tablosu Mutfakta yemek, pasta ve benzer şeyler yaparken, bazen ölçüye ihtiyaç duyarız. Her bayanın kendine göre mutfakta kullanılan ölçü malzemeleri  ya bardağı, ya fincanı ya da çukur bir kasesi vardır. Bazen elimizin altındaki kullandığımız ölçü kapları da sizi yanılgıya uğratabilir. Bu gibi durumlar için yapılacak en güzel şey, ölçü kabı olarak...
»» devamını oku »»
Ekmeğin Taze Kalması İçin Ne Yapmalı
Ekmeğin Taze Kalması İçin Ne Yapmalı
Fazla ekmek aldıysanız nasıl taze kalmasını sağlarsınız? Çavdar ya da kepek ekmeği aldığınız zaman bunu paketinden çıkartmayıp kullanacağınız kadarını aldıktan sonra sıkıca ağzını kapatın. Birkaç gün tazeliğini korur. Beyaz ekmeği ise tazeyken bir torba içinde buzluğa koyun. Ekmeği yemeden yarım saat önce buzluktan çıkarın. Tazeliğini ilk aldığınız, günkü gibi koruduğunu...
»» devamını oku »»
Kaynayan Sütün Taşmaması İçin Ne Yapmalı
Kaynayan Sütün Taşmaması İçin Ne Yapmalı
Kaynayan sütün taşmaması için ne yapmalı? Sütü kaynatırken çok ender olarak taşmaz. Çoğu kez taşar. Çünkü hemen hiç kimse sütün kaynamasını ocağın başında beklemez. Bunu önlemek için de en iyi çare şudur. Sütü kaynattığınız kabın etrafına tereyağı sürün, süt taşarken tereyağı bunu tekrar aşağı kaydırır ve siz de bu dertten kurtulmuş olursunuz.
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder