Mutfağın Dili ve Mutfak Sözlüğü

Kadınlar için YEMEK PİŞİRMEK İÇİN GENEL BİLGİLER bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mutfağın Dili ve Mutfak Sözlüğü hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz YEMEK PİŞİRMEK İÇİN GENEL BİLGİLER kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mutfakta kullanılan sözlük

Ahududu: 1 metre kadar yüksekliğe erişebilen dikenli, beyaz çiçekli ve çok yıllık bir bitkidir. Meyveleri kırmızı renkli ve tüylü olup taze olarak yenir veya reçeli yapılır.

Antipasto: İtalyanların meze çeşitleri.

Aspik: Jöle içerisinde dondurulmuş yemek, bir çeşit jelatin.

Bal: Arıların bitki ve çiçeklerden topladıkları çiçek özünden yapıp kovanlarındaki petek gözeneklerine doldurdukları ve rengi beyazdan esmere kadar
değişen, tatlı ve çok sağlıklı bir gıdadır, ince çiçek balı, yoğun orman balı gibi çeşitli türleri vardır.

Brandy: Ülkemizde konyak ya da kanyak olarak bilinen içkiye İngilizlerin verdiği addır.

Biotin: Üre oluşumunda sinir sisteminin çalışmasında işlevi olan, yetersizliğinde saç dökülmesi görülen B grubu vitaminlerindendir.

Çıçırgan: Kışın yapraklarını döken, çok dikenli bir çalı veya ağaççık. Meyveleri 6-9 mm. uzunluğunda, sarı veya turuncu renkte olur. Olgun meyveleri genellikle çiğ olarak yenir. Aynı zamanda meyvelerinden reçel veya ezme de yapılır. C vitamini yönünden çok zengindir.

Çöğen suyu: Tahin helvasının yapımında kullanılır. Çöğen suyu, helvanın yağlı kısmıyla sulu kısmının karışmasını sağlar.

Deniz börülcesi: 40 cm. kadar yükseklikte, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Deniz kenarlarında ve tuzlu topraklarda yetişir. Haşlandıktan sonra salata olarak yenir. İzmir pazarlarında satılmaktadır.

Eskalop: İnce dövülmüş tavuk göğsü veya dana eti. (Yağsız ve sinirsiz et) Galeta ununa bulanarak kızartılır.

Fondan: Şekerleme haline gelmiş, pastacılıkta kullanılan beyaz kalıp şeker.

Glüten: Buğdaydaki proteine denir. Elastiki yapıda olup. özellikle sert buğdaylarda daha çok bulunur. Glütene buğday özü adı da verilidir.

Graten: Bir yiyeceğin üzerine un, yağ, sütle yapılan "beşamel" sos döküp, peynir rendeleyerek, fırında kahverengi ince bir kabuk bağlayana kadar pişirmek.

Kafein: Çay, kahve, kakao ve kolalı içeceklerde bulunan, uyarıcı etkinliği olan bir madde.

Karamuk: 2 metreye kadar yükselebilen, çok dikenli, sarı çiçekli ve meyveleri siyah renkli bir çalıdır. Meyvaları taze veya kurutulmuş halde yenir. Sivas bölgesinde meyvelerinden yapılan tatlıya Garaş (Kara aş) adı verilir. Taze sürgünleri sebze olarak kullanılır.

Kef: Et haşlanırken suyunun üzerinde biriken tortu. Genellikle atılır, ama kef aslında protein olduğundan zararlı bir madde değildir.

Kefir: Sütün zararsız bakteri ve mayalarla mayalandırılmasından elde edilen, görünüşü karnabahara benzeyen maddeye ve bu maddenin süt içinde bekletilmesi ile elde edilen yoğurt kıvamlı ürüne verilen isim.

Kruton: Çeşitli biçimlerde kesilmiş, küp, üçgen, çiçek gibi, yağda veya fırında kızartılmış ekmek.

Malt: Bira yapmak üzere çimlendirilmiş ve daha sonra filizleriyle kökleri ayıklanmış arpadır. Fabrikada bira yapılırken, malttan maltözü denilen madde elde edilir.

Mayalanma: Zararlı olmayan bakteri ve mayalarla, besinlerin bileşimindeki karbonhidratların asit, alkol, karbondioksit gibi maddelere çevrilmesi, böylece değişik ürünlerin elde edilmesi.

Melas: Pancar ve şeker kamışı ezmesinden, şeker alındıktan sonra kalan şekerli sıvıya verien ad.

Nitrat: Et ürünlerine kırmızı rengini korumak ve dayanıklılığını arttırmak amacıyla katılan katkı maddeleri.

Pane: Bir yiyeceğin önce una, sonra yumurtaya, en son olarak da galeta ununa bulanıp kızartılması.

Pektin: Elma, ayva gibi meyvelerin hücre sıvısında doğal halde bulunan bir madde. Jöleli bir doku oluşturduğu için reçel ve marmelatlara katılır.

Poşe: Yumurtayı kabuksuz olarak kaynar suda pişirmek.

Şekerleşme: Reçel, şurup gibi gıdalara gereğinden çok şeker konması veya şekerin malzeme ile birleşmesini sağlayan limon suyu konmaması nedeniyle, şekerin kristalleşmesi durumu.

Tahin: Susamın ezilmesiyle yapılan yüksek enerjili besine verilen ad.

Tanen: Çay ve kahvenin koyu rengi ile buruk tadını veren madde. Demir içeren bir madde ile birlikte alındığında demirin ince bağırsaklarda kana geçişini azaltır.

Tulum peyniri: Tuluma basılarak yapılan bir çeşit peynir.

Vermut: Bitkilerle özel koku kazandırılmış olan tatlı bir şarap türü.

Yarma: Buğdayın haşlanmış, özel dibekle doğulmuş şekli.

Zerde: Safranla renk ve koku verilen bir çeşit şekerli pirinç lapası. Düğünlerde pilavla yenmesi bir gelenektir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
11.03.2015 19:20:40
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Mutfak Bilgileri
Mutfak Bilgileri
Dibi tutan yemekler için ne yapmalı? "Yemeğinizin dibi mi tuttu?" Hemen lavabonun içini buz gibi suyla doldurun. Sıcak tencereyi, kapağını açmadan suya oturtup, 15 dakika bekletin. Yemeği temiz bir kaba alın. Soğuk şok hem tadını düzeltecek hem de yanmış kısmın tencerede kalmasını sağlayacaktır. Bitkinlik ve yorgunluğun çözümü, bitkisel yağlar Sürekli bitkin, yorgun, hassas...
»» devamını oku »»
Çileğin Faydaları ve Vitamin Deposu
Çileğin Faydaları ve Vitamin Deposu
En lezzetli çilek türü ve çilekte bulunan vitaminler Çilek, hoş kokusu ve hafif tadıyla bahar aylarının tazeliğini ferahlığını sunan bir meyve. Ama ne yazık ki çok nazik ve fazla dayanmıyor. Gelin biz de bu ay çileğin  bolluğundan ve tazeliğinden yararlanalım. Orta çağ'da Romalılar tarafından çok sevilen ve hatta ilaç niyetine de kullanılan çilek , kimyagerler tarafından...
»» devamını oku »»
Çorbalarda ki Sosların Kesilmemesi İçin Püf Noktalar
Çorbalarda ki Sosların Kesilmemesi İçin Püf Noktalar
Çorbalara konulan terbiyenin kesilmemesi için ne yapmalı - Yumurta, limon ya da krema ile hazırlanan terbiye bazı çorba ve soslara lezzet katar. Ancak, yemeğe ilave edilirken dikkat edilmezse kötü sonuç verebilir. Yumurtanın ve kremanın kesilmesini önlemek için çorbanın biraz ılınmasını bekleyin. Terbiye malzemesini ılık çorbaya azar azar katarak karıştırın. Terbiyesini...
»» devamını oku »»
Keki Kabartmak İçin Püf Nokta
Keki Kabartmak İçin Püf Nokta
Kekiniz kabarmıyorsa ne yapmalı Kek veya pasta yaparken malzemeyi karıştırmak için el mikseri kullanıyorsanız. Mikseri kullandığınız zaman bununla işiniz bittikten sonra mikserin etrafına yapışan hamur parçalarının temizlenmesi için mikserinizi hiçbir zaman kabın kenarına vurmayın. Çünkü kabın sarsılmasıyla hamurda oluşan kabarcıklar hemen sönüverir ve bunun sonucu olarak...
»» devamını oku »»
Patlıcanların Yağ Çekmesini Önleyen Püf Nokta
Patlıcanların Yağ Çekmesini Önleyen Püf Nokta
Patlıcanları yağ çekmeden nasıl kızartırsınız? Patlıcanları daha iyi kızartmak için önce onları soyup, yarım santim kalınlığında dilimleyin. Üzerine bol tuz serpip bekletin. Bir iki saat bekletip acı suyun akmasını sağladıktan sonra, dilimlerin üzerini bıçakla sıyırarak yıkayın ve sıkın. Kurulanmış patlıcan dilimlerini pembeleşinceye kadar kızgın yağda kızartın. -...
»» devamını oku »»
Peynir Tabakta Uzun Süre Nasıl Saklanır
Peynir Tabakta Uzun Süre Nasıl Saklanır
Bozulmadan, tabağa konulan peynirler, uzun süre nasıl saklanır? Peyniri bozulmadan uzun süre saklama yöntemi, peynirin çeşidine göre değişir. Ama genelde peynirin hava almaması için yağlı kağıt ve alüminyum folyoya sarılması gerekir. Ayrıca kaşar peynirini parça parça buzlukta dondurabilir ve istediğiniz kadarını çözülmesini bekleyip kullanabilirsiniz Sofraya her seferinde...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder